Gå direkt till textinnehållet

Avgör själv om det var nödvärn att ta mick

Var det nödvärn när kommunalrådet slet mikrofonen ur handen på SVTs reporter Nils Lundgren? Journalistens läsare kan avgöra själva genom att se sekvensen på Västerbottensnytts hemsida. Som Journalisten berättade i förra veckan attackerades Nils Lundgren vid SVT i Umeå av kommunalrådet Lennart Holmlund i februari.

Var det nödvärn när kommunalrådet slet mikrofonen ur handen på SVTs reporter Nils Lundgren? Journalistens läsare kan avgöra själva genom att se sekvensen på Västerbottensnytts hemsida.

Som Journalisten berättade i förra veckan attackerades Nils Lundgren vid SVT i Umeå av kommunalrådet Lennart Holmlund i februari. Bakgrunden var att Lundgren velat ställa några frågor. Kommunalrådet vred mikrofonen ur handen på SVT-reportern som polisanmälde saken. Åklagaren avskrev ärendet sedan kommunalrådet sagt att han handlat i nödvärn.

Birgitta Adamsson, jurist vid SVT, arbetar med en begäran om att åklagarens beslut ska överprövas.

Annons Annons

– Det är viktigt att detta omprövas. Kommunalrådets beskrivning verkar inte alls stämma med den verkliga situationen, säger Magnus Lindström, sektionschef på Journalistförbundet.

– Det är utmärkt att SVT tar en fajt, tycker Nils Lundgren. Det är viktigt för demokratin och för den oberoende journalistiken.

Under denna vecka planerar SVT i Umeå att lägga ut de rörliga bilderna på sin hemsida.

sw@sjf.se

Fotnot: Bilderna hittar du på http://www.svt.se/vasterbottensnytt/ under rubriken “Diskussion om nödvärn”.

Fler avsnitt
Fler videos