Gå direkt till textinnehållet

Även Aftonbladet slutar med söndagstidning

Aftonbladet kommer precis som Expressen att sluta ge ut en tidning på söndagar, uppger Michael Fristedt, affärschef för print på Aftonbladet, för Journalisten. 

Kvällstidningarna brukar följa varandra nära. Om en gör ett drag dröjer det sällan länge förrän konkurrenten följer efter – om de inte rent av redan påbörjat förändringen sedan tidigare. Och så blir det även med de ihopslagna helgtidningarna. Som Dagens Media var först med att rapportera så slår Expressen ihop lördag- och söndagstidningen under nästa år, vilket innebär att det inte kommer någon ny tidning i kioskerna på söndagen. 

– Vi har gjort vår egen analys i den hör frågan och har kommit fram till samma slutsats som Expressen. Det har blivit för dyrt att distribuera de här tidningarna, så det finns inte lönsamhet att komma ut på söndagar, säger Michael Fristedt, affärschef för print på Aftonbladet, till Journalisten. 

Aftonbladet har beslutat att slå ihop sina två helgtidningar ”någon gång under det första halvåret 2024”.

Annons Annons

– Just nu går den under begrepp helgtidning, men vi har satt igång ett arbete kring hur vi ska paketera den och hur det ska se ut. Men man ska se det som en produkt som ligger ute i två dagar i butik. 

Det är väl inte så många som kommer köpa tidningen båda dagarna. Hur mycket lösnummerköp räknar ni med att tappa på det här?
– Vi har under senare år sett att, även om det finns ett antal personer som köper Aftonbladet varje dag, så köper flertalet av våra läsare tidningen en eller några gånger per vecka redan som det är nu, säger Michael Fristedt.

Aftonbladet har testat en ihopslagen tidning tre röda dagar tidigare. 

– Det vi ville testa var hur mycket försäljning vi skulle tappa dag två, och det var ett visst tapp men vi hade ändå en hög försäljning. 

Enligt Michael Fristedt inkom det inte speciellt många klagomål från personer som råkat köpa tidningen båda dagarna. 

– Det var extremt få som hörde av sig. Vi tror också att läsarna kommer lära sig ganska snabbt att det är samma tidning lördag och söndag framöver, säger han. 

Det är inte klart om det kommer att komma en uppdaterad e-tidning på söndagar. När Aftonbladet 2021 kraftigt tidigarelade pressläggningen fick man kritik för att sporten inte var uppdaterad med de senaste resultaten. Därför görs en digital version av Sportbladet sent på kvällarna. En liknande lösning undersöks nu för söndagarna. 

– Vi tittar på det, och vi har ju gett oss själva ett par månader för att se över det här och bestämma hur vi ska göra. 

Den stora frågan här är ju hur länge papperstidningen kommer att finnas kvar alls. Hur ser framtiden ut?
– Det här är en åtgärd som ger en kraftig besparing, vilket kommer betyda att vi förlänger tiden vi kan ha en tryckt tidning. Vi ser att vi har lönsamhet för papperstidningarna några år framåt, om det är två eller fem år får framtiden utvisa, säger Michael Fristedt.

Hur stor upplaga har Aftonbladet nuförtiden?
– Vi har tillräckligt stor lösnummerförsäljning för att få lönsamhet på papperstidningen, ungefär så kan jag svara, säger Michael Fristedt.
 

Fler avsnitt
Fler videos