Gå direkt till textinnehållet

Åtta journalistjobb hotas på VF

Västerbottens Folkblad har lagt ett förslag om nedskärningar på tidningen till företagets tre fackklubbar.

Västerbottens Folkblad har lagt ett förslag om nedskärningar på tidningen till företagets tre fackklubbar.
– I dag finns 57 tjänster, vårt förslag är att ta bort 13 tjänster, varav åtta på redaktionen, men först ska vi förhandla med fackklubbarna, förklarar Ingvar Näslund, VD och chefredaktör på Folkbladet.

Tidningen som sedan 1990 har bantats med närmare hundra tjänster får nu ett sparpaket på fem miljoner kronor. Enligt Ingvar Näslund ska det gå att upprätthålla konkurrensförmågan trots den redaktionella bantningen genom att omorganisera, producera mer och på ett annorlunda sätt. Han säger också att tidningen varit relativt väl försedd med personal, något som Rolf Jakobsson, ordförande för journalistklubben på tidningen, inte håller med om:

– Ur de anställdas synvinkel är det här dåliga nyheter. Vi är så pass få redan i dag och har en tung arbetsbelastning och till syvende och sist blir det vi som får arbeta mer. Nu kommer vi enligt förslaget att börja jobba som både journalister och fotografer. Vi är tveksamma inför detta, det försämrar kvaliteten, och i längden kan det hota fotograferna, säger Rolf Jakobsson.

Fler avsnitt
Fler videos