Gå direkt till textinnehållet

Assange fruktar dödsstraff om han blir utlämnad

Julian Assange fruktar att han riskerar dödsstraff i USA om han utlämnas till Sverige. Flera amerikanska journalister tar nu avstånd från Assange och försvarar honom inte längre.

Julian Assanges advokater har publicerat ett 35 sidor långt dokument där de för fram att det finns stor risk att Wikileaks grundare riskerar dödsstraff eller förpassning till Guantanamo Bay om han utlämnas till Sverige.
"Det är väl känt att prominenta personer som underförstått och direkt har sagt att Mr Assange ska avrättas", står det i advokatens brev.

Assanges advokater menar också att överåklagaren Marianne Ny inte har auktoritet att utföra en europeisk arresteringsorder, något som Marianne Ny menar inte stämmer eftersom den svenska lagen säger att en arresteringsorder ska utfärdas av en åklagare.
Förhandlingarna om ett utelämnade av Assange är planerad till den sjunde och åttonde februari.

Nu kommer det signaler från USA att journalister inte längre stöder Assange. Organisationen Overseas Press Club of Amerika har sagt att de inte längre anser att han är "en av oss". National Press Club i Washington, där Assange höll en presskonferens för ett år sedan, vägrar att ge några kommentarer om arresteringen av Assange och samma sak gäller Associated Press.

Annons Annons

Lucy Dalglish, generalsekreterare för Reporters Committé for Freedom of the Press, säger att anledningen till att organisationen inte uttalat sig till försvar för Assange är att hon inte anser att Assange är en journalist.
Watergateavslöjaren Bob Woodward kritiserade i november förra året Wikileaks för att de publicerat hemliga dokument eftersom det "gynnar de som motsätter sig avslöjanden". Men Bob Woodwards tidning Washington Post är en av de få tidningar i USA som har protesterat mot åtalet mot Assange.

Läs mer här och här:

Fler avsnitt
Fler videos