Arbetaren Zenit mister presstöd

22 april, 2010

Arbetarens systertidning Arbetaren Zenit mister sitt presstöd. Presstödsnämnden (PSN) anser att den fortfarande inte har särskiljts tillräckligt från Arbetaren för att anses som en självständig publikation.

Ett politiskt beslut, menar Arbetarens chefredaktör Mattias Pettersson.

UPPDATERAD

 

Som skäl till att tidningarna vid en helhetsbedömning anses som en och samma publikation anger PSN att de marknadsförs tillsammans och erbjuds i kombination. Även innehålls- och utseendemässigt bildar de "en helhet som en samlad publikation" enligt PSNs beslut, som inte går att överklaga.

- Det är inte avgjort än vad som händer med tidningen. Vi måste analysera beslutet och sammankalla vår bolagsstyrelse och ha en dialog med vår ägare, säger Arbetarens chefredaktör Mattias Pettersson.

Han ser PSNs beslut som politiskt färgat:

- Man ser att det är de borgerliga ledmöterna i nämnden som röstade emot. Man har letat efter skäl att fälla. Vi har tydliggjort att Zenit är en separat tidning och har tagit bort rabatten för att prenumerera på dem tillsammans. Nämnden har gjort en hårdare tolkning - tidningarna får inte ens marknadsföras tillsammans, säger Mattias Pettersson.

Presstödsnämnden beslutade i höstas om nya riktlinjer för presstöd till tidningar med samma ägare. I december beslutades att en rad tidningar som ännu inte hunnit genomföra förändringar i enlighet med de nya reglerna skulle få tillfälligt presstöd under årets första fyra månader. Sedan skulle en ny bedömning göras.

Av de berörda tidningar som nu granskats på nytt av PSN är det bara Arbetaren Zenit som inte anses leva upp till de nya riktlinjerna.

Tidningar som får behålla sitt presstöd under hela 2010 är: Arbetaren, Kungsbacka Tidning, Västerbottningen, Nordsverige, Uddevalla-Posten och Västerbygden. PSN har även beslutat om fortsatt och ökat presstöd till Efter Arbetet och ETC Stockholm, som nu haft en presstödsberättigad upplaga under ett års tid.

Kommentarer

Det finns 0 kommentarer på sidan.


Kommentera
Kommentarer på Journalisten är till för yrkesdebatt och är förhandsmodererade. Det innebär att de inte kommer att publiceras direkt. Kommentarer som innehåller hat, hot eller personpåhopp kommer inte att publiceras. Journalistens ansvariga utgivare ansvarar även för kommentarsfältet.

Senaste numret

Prenumerera

Nyhetsbrev

Prenumerera på nyhetsbrevet
Ansvarig utgivare: Axel Andén. Allt material är skyddat enligt lagen om upphovsrätt. Citera gärna, men ange källan. Information om cookies