Gå direkt till textinnehållet

AP-fonds medel används för att kränka fackliga rättigheter

 Under ordförandekonferensen i Stenungsund antog klubbordförandena ett uttalande till stöd för medlemmarna på Lokalmedia.nu och riktade kritik mot en av huvudägarna, sjätte AP-fonden.

Under ordförandekonferensen i Stenungsund antog klubbordförandena ett uttalande till stöd för medlemmarna på Lokalmedia.nu och riktade kritik mot en av huvudägarna, sjätte AP-fonden.

Bakgrunden är att Lokalmedia.nu sagt upp journalistklubbens ordförande Monica Karlsson på grund av arbetsbrist. Dagen efter bjöd företagsledningen de kvarvarande medarbetarna på tårta för att fira att företaget går så bra. Några dagar senare hälsades Monica Karlssons efterträdare, inhyrd av ett bemanningsföretag, välkommen till redaktionen.

"Vi kan inte acceptera att det är så lätt att göra sig av med en fackligt aktiv journalist som stått emot arbetsgivarens avtalsstridiga krav på lönesänkningar", säger klubbordförandena i uttalandet. "När bemanningsföretag används på rätt sätt kan de med goda anställningsvillkor både skapa rimliga arbetsvillkor för de journalister som arbetar som tillfälligt anställda och snabbt fylla redaktionernas behov av vikarier för att upprätthålla kvaliteten i den journalistik som produceras. Men bemanningsföretagen får inte användas för att kringgå de grundläggande arbetsrättsliga regler som säger att det ska finnas saklig grund för uppsägningar och att den som sägs upp på grund av arbetsbrist har företrädesrätt till återanställning", heter det i uttalandet.

Med adress till sjätte AP-fonden skriver undertecknarna: "Att medborgarnas pensionspengar satsas i företag som används för att kränka fackliga rättigheter och kringgå svensk lag är en offentlig skandal".

Klubbordförandena kräver att anställningsskyddet och de förtroendevaldas rättigheter stärks.

 

Profilen

”Socialreportaget finns knappt längre”

Christoffer Hjalmarsson har levt 36 dagar på gatan och suttit 30 dagar i fängelse.
Fler profiler
Fler avsnitt