Gå direkt till textinnehållet

Ansvarige utgivaren på Polistidningen utköpt

Polisförbundet har köpt ut Polistidningens ansvarige utgivare från sin tjänst – och tillsatt en representant ur fackförbundsledningen som ansvarig utgivare. – Vi ska inte tala om orsaken till hennes avgång, men jag har i alla fall fått ta över som utgivare tills vi har hittat en lämplig ersättare, säger förbundets förste vice ordförande Signar Johansson.

Polisförbundet har köpt ut Polistidningens ansvarige utgivare från sin tjänst – och tillsatt en representant ur fackförbundsledningen som ansvarig utgivare.

– Vi ska inte tala om orsaken till hennes avgång, men jag har i alla fall fått ta över som utgivare tills vi har hittat en lämplig ersättare, säger förbundets förste vice ordförande Signar Johansson.

Jan Karlsen, ordförande för Polisförbundet, har drivit en framgångsrik kampanj för att skapa förståelse för polisens arbete och har blivit utsedd till årets lobbyist 2001.

Annons Annons

Enligt uppgifter som Journalisten fått ta del av har Karlsen tyckt att förbundstidningen varit för ostyrig och har vid ett flertal tillfällen velat stoppa kritiska inlägg mot förbundet.

Stenström vill inte diskutera detaljer

Journalisten erfar att chefredaktören och ansvarige utgivaren Irene Stenström, som arbetat på tidningen i tolv år, inte har velat lyda de nya direktiven och därför har köpts ut från sin post. Att detta är orsaken till att hon avgått förnekar hon dock själv:

– Jag kan inte gå in på detaljerna till min avgång, men är nöjd och glad och tycker rent allmänt att man inte ska stanna alltför länge på en tjänst, förklarar hon.

Förbundsordförande Jan Karlsen hävdar bestämt att förbundet inte har för avsikt att strama åt debatten i tidningen:

– Absolut inte. Öppenhet är viktigt för oss. Vi ska bli bättre på att spegla medlemmarnas vilja och där är tidningen ett viktigt verktyg. Debatter är alltid välkomna, det enda som vi möjligen vill ha en dialog med tidningen om är att man inte stör i känsliga förhandlingslägen genom att gå in och diskutera.

Men vad säger du om uppgifterna om att det förste den nye ansvarige utgivaren gjorde var att stoppa en debattartikel?

– Det är förtal, och det är märkligt att det dyker upp just nu. Redaktionen gör sitt jobb som tidigare och vi söker en ny ansvarig utgivare.

Polistidningen är känd för att inte väja för kontroversiella ämnen och blev vald till årets fackpresstidning 1994.

Signar Johansson, som är förste vice förbundsordförande, medger dock att han inte har några publicistiska erfarenheter:

– Måste man ha det? Nej, för oss är det här bara en tillfällig lösning, det kommer ju att vara redaktionen som fortsätter att göra tidningen, jag är bara med om att läsa allt material och se till att vi inte råkar i klammeri, förklarar Signar Johansson.

Reporter tackade ja, men fick inte tjänsten

Åsa Tillberg, journalist på tidningen sedan 11 år, säger sig ha blivit tillfrågad om utgivarskapet och tackade ja, men sedan tillsattes ändå Johansson.

Enligt kanslichefen Boa Ruthström tackade Tillberg bara ja till en tillfällig lösning, och att man beslöt sig att dela upp redaktionens ansvarsområden på olika medarbetare, där Tillberg och Johansson tog var sin del.

– Jag tackade ja till en tillfällig lösning som redaktör eftersom det inte talades om något annat, förklarar Åsa Tillberg för Journalisten.

pf@sjf.se

Fler avsnitt
Fler videos