Anders Malmsten. FOTO: Åsa Gunnarsson

Anders Malmsten startar egen mediebevakare

22 september, 2023

Journalisten och medieanalytikern Anders Malmsten kommer att starta en egen kanal för mediegranskning. Han kommer använda sig av Substack, och planerar att komma igång inom några månader, säger han till Journalisten.

På 1990-talet var han med och startade Dagens Medicin, vilket han senare fick Stora Journalistpriset för. Nu startar Anders Malmsten ett nytt medium – där han ska bevaka utvecklingen i mediebranschen. 

– Tanken är att det ska vara igång någon gång under hösten, säger han. 

Det kommer att vara ett nyhetsbrev som kommer varannan vecka, och han kommer att använda Substack som plattform. Det kommer vara gratis att läsa, men det kommer också att finnas möjlighet att bidra med pengar för den som vill. Han har också ansökt om utgivningstillstånd hos Myndigheten för press, radio och tv. 

Redan i dag skriver Anders Malmsten hos Dagens Media, men han säger att han vill ha mer utrymme för sina analyser. 
 
Målet är att gå på djupet i mediefrågor.

– Det kommer hända så otroligt mycket i mediebranschen under det kommande året. Jag vill gärna kunna följa med i vad som händer lite noggrannare, säger han. 

Det är just med den djupare analysen som Anders Malmsten tänker att han ska stå ut bland de andra som bevakar medier i Sverige i dag. 

– Jag är inte speciellt intresserad av breaking news, det gör andra mycket bättre. Men jag tycker ofta det finns en massa frågor som inte får något svar – och det är ju för att de är svåra, så det är ju inte säkert att jag kommer hitta alla svar. 

Som exempel på ämnen där han vill gräva fram tydligare svar på varför utvecklingens ser ut som den gör nämner han tv-marknaden, där flera privata aktörer nu går på knäna.

– Vilka är de viktigaste komponenterna i den här krisen? Beror det på att sporträttigheterna blivit för dyra, att man satsat för mycket på drama eller är det att annonsmodellerna börjat svikta? Det är sånt vi behöver förstå, för att vi ska kunna veta vad som kommer att hända framöver, säger han.

Substack är en plattform som låter användarna ge ut nyhetsbrev och en sajt, och har en lösning för att kunna ta betalt. I Sverige är Ivar Arpi en profilerad användare av tjänsten, där han ger ut nyhetsbrev Rak höger.  

– Det visar att man i dag inte måste ha ett jätteprojekt som Bulletin för att komma ut, utan det går på andra sätt, säger Anders Malmsten och fortsätter: 

– Jag tycker Substack är ett väldigt bra exempel på det som Jan Stenbeck sa: Politik slår pengar, men teknik slår politik. Alltså att det är tekniken som idag skapar förutsättningarna för journalistiken. När man får nya tekniska förutsättningar så får man ofta även nya kommersiella möjligheter och då kan entreprenörer skapa en ny form av journalistik, som platsar i just det här sammanhanget. 

Kommentarer

Det finns 0 kommentarer på sidan.


Kommentera
Kommentarer på Journalisten är till för yrkesdebatt och är förhandsmodererade. Det innebär att de inte kommer att publiceras direkt. Kommentarer som innehåller hat, hot eller personpåhopp kommer inte att publiceras. Journalistens ansvariga utgivare ansvarar även för kommentarsfältet.

Senaste numret

Prenumerera

Nyhetsbrev

Prenumerera på nyhetsbrevet
Ansvarig utgivare: Axel Andén. Allt material är skyddat enligt lagen om upphovsrätt. Citera gärna, men ange källan. Information om cookies