Gå direkt till textinnehållet

Anders Gerdin om bildmissen: En olycklig förväxling

Ett missat scoop, anklagelser om nyhetsstöld – och så fel person utpekad på bild som mamma till Jan Stenbeckas barn. Det har varit en tung vecka för Aftonbladet.

Ett missat scoop, anklagelser om nyhetsstöld – och så fel person utpekad på bild som mamma till Jan Stenbeckas barn. Det har varit en tung vecka för Aftonbladet.

Jakten på uppföljningar till nyheten om den okände sonen till Jan Stenbeck har gjort att det ibland gått lite för snabbt. Aftonbladet hade i onsdagens tidning på förstasidan och på sidorna sex och sju stora bilder på vad den påstod var modern till Jan Stenbecks hemlige son. Bilderna sades ha tagits vid en privat fest.

Men de pixlade bilderna föreställde inte mamman, vilket Aftonbladet dagen efter erkände i en notis. ”I rubrik, text och bildtext gjordes gällande att bilderna föreställde modern till förre finansmannen Jan Stenbeck utomäktenskapliga son. Detta var fel. Därför ber vi våra läsare och alla av publiceringen berörda oförbehållet om ursäkt.”

Annons Annons

– Det var en olycklig bildförväxling, vilket vi bett om ursäkt för, säger Anders Gerdin.

Känner sig Aftonbladet hetsad av nyhetsjakten med Expressen. Finns det en fara för övertramp?

– Inom all journalistisk verksamhet finns en risk att felaktigheter publiceras, säger Anders Gerdin.

Det var många detaljer om kvinnans privatliv i artikeln: var hon växte upp, hennes medelbetyg i årskurs nio, var hon bor och att hon till hösten ska studera vid ett universitet. Finns det inte en fara i att hennes identitet röjs?

– Inte som vi bedömer det, säger Anders Gerdin.

Förra veckan polisanmälde Västerbottens-Kuriren en taxichaufför för olaga intrång. Han hade tagit sig in på VKs tryckeri, tagit ett exemplar av Expressen och läste upp nyheten om Stenbecks okände son för Aftonbladet.

Västerbottens-Kurirens chefredaktör Torbjörn Bergmark är mycket upprörd över hur Aftonbladet har betett sig och anser att handlandet är ovärdigt en organisation av Aftonbladets betydelse.

– Vi vill inte föregripa en eventuell polisiär utredning, säger Aftonbladets chefredaktör Anders Gerdin och tillägger att även Aftonbladet kände till att Jan Stenbecks hade en okände son men valde att inte publicerade eftersom de inte var hundra procent säkra.

Enligt personer Journalisten talat med på Expressen och Aftonbladet är det inte ovanligt att de på olika sätt försöker ta reda på vad konkurrenten har för nyheter. Varje morgon skickar kvällstidningarna exemplar av förstaupplagan till varandra. När en tidning har en bra nyhet trycks det ofta upp ett specialnummer i några exemplar som sedan skickas till konkurrenten för att vilseleda. Det är en del av nyhetskriget.

– Det har hänt att vi tryckt upp specialnummer, säger Anders Gerdin.

pj@sjf.se

Fler avsnitt
Fler videos