Gå direkt till textinnehållet

Anders Gerdin medverkar i dokumentär om Aftonbladets nazistaffär

På lördag sänder P1 en radiodokumentär om Aftonbladets nazistaffär. Tidigare sa Anders Gerdin nej till att medverka men ändrade sig sedan saken uppmärksammats. Nästan tre år efter att den största medieskandalen på senare tid exploderat gör Sveriges Radios dokumentärredaktion en uppföljning.Journalisten har tidigare berättat att Aftonbladets chefredaktör Anders Gerdin, liksom andra tillfrågade på tidningen, inte velat låta sig intervjuas för dokumentären.

På lördag sänder P1 en radiodokumentär om Aftonbladets nazistaffär. Tidigare sa Anders Gerdin nej till att medverka men ändrade sig sedan saken uppmärksammats. Nästan tre år efter att den största medieskandalen på senare tid exploderat gör Sveriges Radios dokumentärredaktion en uppföljning.

Journalisten har tidigare berättat att Aftonbladets chefredaktör Anders Gerdin, liksom andra tillfrågade på tidningen, inte velat låta sig intervjuas för dokumentären.

– Men sedan ni skrivit om det ringde Anders Gerdin och sa att han missbedömt mina intentioner och att han tyckte att programmet verkade seriöst, berättar Bosse Lindquist, producent på Sveriges Radios dokumentärredaktion.

Annons Annons

Även den före detta Aftonbladet-reporter som ställdes inför rätta är med i dokumentären.

– Både Gerdin och reportern talar ganska öppet och på ett reflekterande sätt om vad som hände.

Syftet med programmet är att belysa de redaktionella mekanismer som gjorde att nazistaffären kunde uppstå.

– Det här är en typ av mekanismer som jag tror att många journalister dagligen arbetar under, säger Bosse Lindquist.

Programmet sänds i P1 nu på lördag kl 14 med repris söndagen därpå.

Fler avsnitt
Fler videos