Gå direkt till textinnehållet

Allt fler tidningar klimatneutrala

Sydöstran var först när de igår deklarerade hela tidningen klimatneutral. På måndag följer Skånemedias tre tidningar efter.

Arbetet som pågått i flera år innebär dels att man sett över hela tidnigsprocessen och försökt minska utsläppen av koldioxid. Men det blir trots det mycket koldioxid över som man måste kompensera för.

Både i Sydöstrans fall och i Skånemedias handlar det om att köpa sig fria genom miljöprojekt i Indien.  Sydöstran investerar i en vindkraftspark, och Skånemedia i ett projekt där jordbruksavfall omvandlas till småskalig elproduktion.

Det skulle varit billigare att bygga kolkraft, men genom de svenska investeringarna i miljövänlig elproduktion minskar utsläppen. Den minskningen kan tidningarna "tillgodoräkna" sig. Projekten är FN-kontrollerade.

Räkna med att fler tidningar snart följer efter. Ett tjugotal tidningar finns med i arbetet med att skapa klimatneutrala processer.

Arbetet blir en konkurrensfördel, eftersom man får rätt att trycka stämpeln "Klimatneutral produkt" på tidningen. 

Norrtelje tidning har tidigare förklarat sig för klimatneutral, men det gällde bara de fysiska lokalerna och arbetet där, inte hela tidningsprocessen från träd till utburen tidning. 

Fler avsnitt
Fler videos