Gå direkt till textinnehållet

Alliansen splittrad i frågan om meddelarskydd

Alliansen är oenig om huruvida meddelarskyddet ska gälla även i privata bolag. Många ledamöter vill se en skärpning av meddelarskyddet, tvärtemot regeringens hållning i frågan. Det visar en enkät som föreningen Grävande Journalister låtit genomföra.

Enkäten har gjorts i samarbete med Kaggeholms folkhögskola, och visar att en stor del av de borgerliga riksdagsledamöterna tycker att det är problematiskt att anställda hos privata företag som bekostas av skattemedel inte har samma meddelarskydd som offentligt anställda. En majoritet av de ledamöter från centern, folkpartiet och kristdemokraterna som svarat på enkäten tycker att skyddet för privatanställda är för dåligt.

– Vi har en piska på oss att vi fyra partier måste komma överens. Jag hoppas att ett större reglerat skydd ska ordnas snart, säger Allan Widman (fp) till Scoop.

Det är bara bland de moderata ledamöterna som en majoritet tycker att skyddet är tillräckligt.

– Man missar ofta att man ska gå till sin närmaste chef om man uppmärksammar något som inte borde ske. Många offentliganställda väljer att gå till tidningen i stället. Det är en odemokratisk ordning, säger Willemo Carlsson (m) till Scoop.

Enligt enkäten är oppositionen helt enig i sina krav på att bredda meddelarskyddet. 

Fler avsnitt
Fler videos