Alis säger upp Metroavtalet

7 oktober, 1999

Efter bara ett halvår säger Alis upp sitt avtal med Metro. Därmed hårdnar striden om upphovsrätten.
– Det blir ett muskeltest, säger Annika Rydman, en av de aktiva Metrofrilansarna. Arbetsgivarna har hittills kommit undan alldeles för lätt.

Efter bara ett halvår säger Alis upp sitt avtal med Metro. Därmed hårdnar striden om upphovsrätten.

– Det blir ett muskeltest, säger Annika Rydman, en av de aktiva Metrofrilansarna. Arbetsgivarna har hittills kommit undan alldeles för lätt.

Annika Rydman och hennes kolleger bland Metrofrilansarna är stridslystna. Upphovsrätten är den viktigaste framtidsfrågan, menar de, och ett bra avtal med Metro kan bana väg för andra.

– Det är också vad vi hoppas på. Det är ett ypperligt tillfälle för oss journalister att driva upphovsrättsfrågan, säger Annika Rydman och tillägger att hon också tror att Metro vill ha ett nytt avtal.

– Metro är en bra uppdragsgivare som skulle förlora mycket av sitt goda rykte om man sa nej till nya förhandlingar.

Det var i slutet av mars som Metro tecknade avtal med Alis. Överenskommelsen, som var den första med en dagstidning för Alis, gav Metro rätt att sälja publicerade frilansartiklar till nyhetsbyrån Förenade Landsortstidningar. FLT fick i sin tur rätt att distribuera materialet till de anslutna tidningarna för engångsbruk. För detta skulle frilansen ersättas med totalt 900 kronor, exklusive ersättningen för förstapubliceringen i Metro.

Avtalet fick skarp kritik från många frilansar som menade att nivån var alldeles för låg och att det dessutom låste dem som ville och kunde få ut mer. Alis och Metrofrilansarna har å sin sida hävdat att avtalet ska ses som ett första steg i kampen för upphovsrätten.

I dag konstaterar man också att avtalet fått en oväntad effekt: de begränsade möjligheterna till utnyttjande har gjort att FLT tappat intresse för frilansmaterialet, och inga Metroartiklar har sålts vidare.

Trots detta har man nu alltså sagt upp avtalet och begär samtidigt nya förhandlingar med Metro. Inför dessa kräver Alis bland annat att också finska Metro och EU-editionerna ska omfattas. Dessutom vill man att vidarepublicering av frilanstexter på nätet ska avtalsregleras. Högre ersättningsnivåer är också ett givet krav.

Avsikten är dessutom att ett nytt avtal ska gälla samtliga frilansar som jobbar mot Metro, alltså inte bara Alisanslutna. Detta betyder att också SJF går in som undertecknande part. Något som Annika Rydman ser som en styrka:

– Arbetsgivarna har kommit undan alldeles för lätt. Det är dags att sätta ner foten och då behöver vi vara många.

Fakta Alis

Alis är en ideell förening bildad 1995 av SJF, Dramatikerförbundet, Författarförbundet och Läromedelsförfattarnas förening.

Alis träffar avtal om nyttjande av upphovsrätt, inkasserar ersättning för nyttjande och beivrar intrång i upphovsrätt.

Att vara med i Alis är gratis.

Kommentarer

Det finns 0 kommentarer på sidan.


Kommentera
Kommentarer på Journalisten är till för yrkesdebatt och är förhandsmodererade. Det innebär att de inte kommer att publiceras direkt. Kommentarer som innehåller hat, hot eller personpåhopp kommer inte att publiceras. Journalistens ansvariga utgivare ansvarar även för kommentarsfältet.

Årets groda 2021

Alla gör fel ibland. Men en del fel är roligare än andra. Nu kan du rösta på vilken som var 2021 års roligaste groda. Sista dag för att rösta är den 14 februari. Rösta här.

Senaste numret

Prenumerera

Nyhetsbrev

Prenumerera på nyhetsbrevet
Ansvarig utgivare: Helena Giertta. Allt material är skyddat enligt lagen om upphovsrätt. Citera gärna, men ange källan. Information om cookies