Gå direkt till textinnehållet

Äkta dokumentär får nytt pris

Journalisten och fd TV-producenten Eric Forsgren har  instiftat ett pris på 100.000 kronor till ”Årets TV-dokumentärfilmare”. 

Eric Forsgren arbetade under televisionens första 10 år som dokumentärfilmsproducent. Han var också SVTs först anställde norrlandsreporter.

Det årliga priset om 100.000 kr skall ges till en svensk dokumentärfilmare som genom ett eller flera TV-program visat prov på en extraordinär skicklighet  och inlevelse. Priset delas ut under 10 år. En jury med TV-erfarna  personer utser mottagaren av årets pris med början 2008.     

   Så här säger Eric Forsgren i ett pressmeddelande om bakgrunden till priset:

–  Ordet dokumentärfilm betyder verklighetsskildring. Jag anser  att begreppet dokumentärfilm urholkats, för att inte säga missbrukats. Termen dramadokumentär med en blandning av spelade, påhittade scener och verkliga händelser är ett exempel på detta.

 – Att med video- eller filmkamera och ett personligt engagemang skildra en verklighet utan att förvanska eller på annat osant sätt tillrättalägga faktiska förhållanden, bör enligt min mening vara  den primära uppgiften för en dokumentärfilmare och det främsta kriteriet för en nominering till priset.

 

Fler avsnitt
Fler videos