Ägaren missnöjd med Finanstidningen Kallade upp reporter
Ägaren missnöjd med Finanstidningen Kallade upp reporterVid två tillfällen i år har ledningen för MTG kallat Finanstidningens chefredaktör och ansvarig reporter till möte på grund av kritiska artiklar om MTG och ett Kinnevikföretag. MTG äger tidningen. Varken koncernchefen eller chefredaktören ser något konstigt i det, men reportern drog sig efter det för att skriva om bolagen.
Ägaren missnöjd med Finanstidningen Kallade upp reporter
Vid två tillfällen i år har ledningen för MTG kallat Finanstidningens chefredaktör och ansvarig reporter till möte på grund av kritiska artiklar om MTG och ett Kinnevikföretag. MTG äger tidningen.
Varken koncernchefen eller chefredaktören ser något konstigt i det, men reportern drog sig efter det för att skriva om bolagen.
En artikel om Kinnevikföretaget Millicom den 15 juni i år fick MTGs styrelseorförande Jan Stenbeck och VD Pelle Thörnberg att kalla chefredaktören Jon Åsberg och reportern Ian Hammar till ett möte.
I artikeln nämns att ett ratinginsinstitut oroas av bolagets finansiella ställning.
– De är vår ägare och de har samma rätt att höra av sig och vara sura som alla andra. Jag ser det inte som att jag blev uppkallad – snarare inbjuden att delta i ett möte, säger Åsberg.
Enligt Åsberg händer det ett par gånger per år att företagsrepresentanter personligen vill diskutera saker Finanstidningen skrivit om dem.
– På grund av en redaktionell miss hade i det här fallet företrädare från Millicom inte fått kommentera uppgifterna i artikeln, tillägger han.
Att reportrarna följt med beror enligt Åsberg på att det är de som sitter inne med detaljkunskaper och bäst kan svara på frågor om det specifika jobbet.
Han tycker inte att den redaktionella integriteten hotats eller att ägarna talat maktspråk under mötet.
– De har synpunkter på det vi skriver och de får väl säga sitt – men det påverkar inte vår integritet.
Den 23 november kom en artikel om MTGs svaga delårsrapport. Det föranledde ett nytt möte med Publishingchef HC Ejemyr och VD Pelle Thörnberg.
– De tyckte vår artikel var obalanserad, säger Åsberg.
Reportern Ian Hammar säger att det inte gick att komma ifrån att det var tidningens ägare som ville träffa honom.
– Det har hänt mig ett par gånger förut att företag jag skrivit om vill ha personliga möten, men det är inte vanligt.
Enligt uppgift ska du numera ha förbjudits att skriva om MTG och Kinnevikbolag och fått nya arbetsuppgifter på tidningen…
– Nej, det stämmer inte. Men jag drog mig lite för att skriva om just de bolagen efter mötet, eftersom jag upplevde det som så känsligt. Men det var inte tidningens eller MTGs beslut, utan mitt högst personliga. Det där mötet väckte en del frågetecken för mig.
Om tidningens journalistiska integritet gentemot ägarna?
– Nej, inte tidningens, mer så ifall min egen.
Finns de här frågetecknen kvar idag?
– Nej, nu känns de rätt avlägsna.
Ian Hammar har sedan dess skrivit en kritisk artikel till om Millicom, berättar han, och ser inga problem med att göra det igen om han får ett bra uppslag.
Jon Åsberg bekräftar att Hammars uppdrag till viss del fått ett nytt fokus, men dementerar att det skulle kunna kopplas till hans artiklar om MTG/Kinnevik.
MTGs VD Pelle Thörnberg tycker inte att koncernens ledning talat maktspråk.
– I den mån man är politiskt lagd kan man misstolka mötena som sådana. Vi ser det som en rak dialog där alla vet att chefredaktören bestämmer över sin tidning.
Att en enskild reporter automatiskt kanske upplever det som hotfullt att ledningen vill träffa honom personligen för att ge kritik tycker han inte borde vara ett problem.
– Vi kan inte ha journalister som är rädda för att granska överheten, vare sig i andra företag eller i det som äger tidningen de jobbar på.
Reporterns menade att han efter mötet drog sig för att skriva om MTG och Kinnevik och att mötet väckte frågor om hans journalistiska integritet.
– Det är ju tråkigt om han kände så. Men det måste ha varit en snabbt övergående känsla, för jag har talat med honom efteråt och jag fick inte det intrycket.