Aftonbladets reporter åtalas JK avvaktar tingsrättens dom

11 juni, 1998

Efter flera turer åtalas Aftonbladets reporter ensam i ett brottmål för sitt agerande före publiceringen av hotbilderna på Alexandra Pascalidou och Claes Cassel.

Efter flera turer åtalas Aftonbladets reporter ensam i ett brottmål för sitt agerande före publiceringen av hotbilderna på Alexandra Pascalidou och Claes Cassel.

När statsåklagare Nils Eric-Schultz förra tisdagen lämnade in sin stämningsansökan klassade han fallet som ett brottmål. Enligt åklagaren gjorde sig Aftonbladets reporter skyldig till olaga hot när han visade hotbilderna för Pascalidou och Cassel och berättade för dem om hur bilderna hade kommit till.

Schultz anser att det rör sig om ett självständigt brott som inte regleras i tryckfrihetsförordningen.

Aftonbladet har hävdat att ärendet ska behandlas som ett tryckfrihetsmål. Därmed skulle ABs ansvarige utgivare Anders Gerdin, inte reportern, komma att ställas till svars.

I fredags avslog chefsrådman Magnus Åkerdahl en begäran från reporterns advokat om att målet skulle avvisas eftersom det rörde sig om ett tryckfrihetsmål.

Enligt åklagare Schulz har reportern överdrivit gruppen NS Stockholms farlighet för de fotograferade.

Av förundersökningen framgår bland annat att polisen haft tillgång till reporterns e-post internt på redaktionen och mellan reportern och nazisterna.

I ett e-postmeddelande till sina chefer beklagar reportern att han ännu inte fått fram någon bild på Claes Cassel och tillägger: “Jag ska fortsätta tjata på dem, men det verkade mörkt i går.”

Polisen har kartlagt de samtal som nazisterna och reportern haft på mobiltelefon och kunnat kontrollera varifrån samtalen ringts. Åklagaren anser sig med stöd av den kontrollen kunna visa att nazisternas uppgifter i vittnesmålen stämmer medan reporterns uppgifter inte går ihop.

Samma dag som åtalsbeslutet kom uttalade sig Aftonbladets chefredaktör i TV:

“Aftonbladets trovärdighet står inte och faller med en journalist.” (Se även vidstående intervju med Gerdin).

Uttalandet uppfattades av bland andra SJFs ordförande Håkan Carlson som ett svek mot den unge medarbetaren från tidningsledningens sida, något som Gerdin senare förnekat.

SJF anser att ärendet i grunden är ett tryckfrihetsmål.

— Då gäller Tryckfrihetsförordningen med justitiekanslern som enda tänkbara utredare och åklagare och Aftonbladets ansvarige utgivare som enda tänkbara misstänkt. Journalistförbundet kräver därför att JK granskar detta fall, säger Håkan Carlson.

Tidningsutgivarna bad i vintras justitiekanslern att göra en tryckfrihetsrättslig granskning av fallet. JK Hans Regner kommer dock inte att agera innan brottmålet mot Aftonbladets reporter avslutats.

— Jag avvaktar vad som händer i tingsrätten innan jag tar ställning till anmälan, säger Regner. Det kan för övrigt dra ut ännu längre på tiden eftersom fallet kan komma att föras till hovrätten. Läget är labilt om vad som ska hända framöver.

Enligt Hans Regner finns flera tryckfrihetsaspekter att fundera över i fallet, men han vill inte ge något exempel.

Kan Claes Cassels påstående om att reportern röjt en källa vara ett exempel?

— Det ligger i det paket som jag ska ta ställning till.

Kommentarer

Det finns 0 kommentarer på sidan.


Kommentera
Kommentarer på Journalisten är till för yrkesdebatt och är förhandsmodererade. Det innebär att de inte kommer att publiceras direkt. Kommentarer som innehåller hat, hot eller personpåhopp kommer inte att publiceras. Journalistens ansvariga utgivare ansvarar även för kommentarsfältet.

Årets groda 2021

Alla gör fel ibland. Men en del fel är roligare än andra. Nu kan du rösta på vilken som var 2021 års roligaste groda. Sista dag för att rösta är den 14 februari. Rösta här.

Senaste numret

Prenumerera

Nyhetsbrev

Prenumerera på nyhetsbrevet
Ansvarig utgivare: Helena Giertta. Allt material är skyddat enligt lagen om upphovsrätt. Citera gärna, men ange källan. Information om cookies