Gå direkt till textinnehållet

Aftonbladet klandras för namn- och bildpublicering

Det fanns inget uppenbart allmänintresse som motiverade att Aftonbladet publicerade namn och bild på en man som misstänktes för egenmäktighet med barn, samt bilder på barnen. Det anser PON som klandrar Aftonbladet.

Aftonbladet skrev förra hösten om en man som efter en vårdnadstvist försvann med sina egna barn från övervakat umgänge med dem på Junibacken i Stockholm.

Mannen anmälde tidningens publiceringar till PON och klagade bland annat på att den publicerat namn och bild på honom och bilder på barnen. Aftonbladet svarade att mannen genom sin blogg redan gjort vårdnadstvisten till en publik angelägenhet.

PO anser inte att Aftonbladet ska klandras för publiceringarna som rör mannen, däremot för att den publicerat namn och bild på barnen på både förstasida och nyhetsplats.

Pressens Opinionsnämnd går dock ett steg längre och klandrar Aftonbladet både vad gäller namn- och bildpubliceringen av barnen och den som gäller anmälaren själv. Även om han givit offentlighet åt vårdnadstvisten på sin blogg fanns inget uppenbart allmänintresse som motiverade att han exponerades med namn och bild, skriver PON.

Fler avsnitt
Fler videos