Gå direkt till textinnehållet

Aftonbladet Journalister gjorde klippet på Bidlet

Ett klipp på 67 750 kronor på bara ett par månader — i alla fall på papperet. Det gör de 360 medarbetare på Aftonbladet som tecknat tidningens nya optionsavtal bara på aktierna i den omskrivna auktionssajten Bidlet.

Ett klipp på 67 750 kronor på bara ett par månader — i alla fall på papperet. Det gör de 360 medarbetare på Aftonbladet som tecknat tidningens nya optionsavtal bara på aktierna i den omskrivna auktionssajten Bidlet.

Aftonbladet har två gånger på tre veckor tipsat sina läsare om att köpa aktier i det onoterade bolaget Bidlet. Under tiden steg värdet kraftigt på aktien.

Samtidigt äger en stor majoritet av journalisterna optioner i tidningens riskkapitalbolag Hierta Venture som i sin tur är storägare i Bidlet.

I tisdagens tidning berättade Aftonbladet själv vilket klipp tidningen gjorde när den brittiska nätauktionssajten la ett bud på sin svenska konkurrent Bidlet.

Enligt Aftonbladet gjorde uppköpet att Hierta Venture blev 370 miljoner kronor rikare.

I sista utgången berättas också att medarbetarna är med och delar på pengarna. ”För de anställda på Aftonbladet som köpt optioner i Hierta Venture betyder Bidletaffären att värdet på de framtida aktier som optionerna ger rätt att köpa har drygt fördubblats sedan årsskiftet”, heter det.

I pengar räknat betyder affären, enligt fredagens kurs för QXL, att värdet på de uppköpta Bidlet-aktierna för varje optionsinnehavare är drygt 110 000 kronor. Priset för optioner och aktier är enligt avtalet 42 250 kronor. Vinsten i fredags bara på Bidletaktierna var alltså 67 750 kronor. En del av de pengarna försvinner i reavinstskatt, som inte är inräknad vare sig för bolag eller anställda.

Sådana här resonemang blir förstås mycket teoretiska. Optionsavtalet tecknades i januari. Exakt vad optionerna är värda när de kan lösas in efter två år är omöjligt att säga.

På riskkontot står att Hierta Venture förstås kan slarva bort pengarna på dyra direktörslöner eller dåliga affärer, så det inte blir en krona kvar till Aftonbladets journalister.

På chanskontot står att Hierta äger en rad andra aktier som inte är med i den här beräkningen. Här har vi bara tagit med innehavet i Bidlet. Samt att värdet förmodligen kommer att stiga rejält under två år. Fast sen i fredags har faktiskt Bidlet, som handlas inofficiellt hos en fondkommissionsfirma, minskat i värde.

Det har också den brittiska auktionssajten QXL gjort. Sen handeln i Bidlet stoppades på grund av förhandlingarna har QXL tappat en tredjedel av sitt värde. Sedan i fredags har den tappat en tiondel.

På sikt är det ändå rimligt att tro att Aftonbladets optionsavtal ger mycket större vinst än fredagens 67 750 kronor.

De av Aftonbladets läsare som verkligen köpte Bidletaktier samma dag som tidningen för andra gången tipsade om aktien den sjunde mars, har gjort en liten vinst räknat på de kurser som gällde på förmiddagen i tisdags.

De som väntade till dagen därpå och hann köpa precis innan handeln stoppades, har förlorat 200 kronor per aktie.

Se även Reportaget #10

Fler avsnitt
Fler videos