Gå direkt till textinnehållet

Aftonbladet betalar för felaktig rubrik

Aftonbladet har gjort en uppgörelse med radiolegenden Sven jerrings familj, som protesterat mot tidningens rubrik om Jerrings så kallade “nazi-vurm”.

Aftonbladet har gjort en uppgörelse med radiolegenden Sven Jerrings familj, som protesterat mot tidningens rubrik om Jerrings så kallade “nazi-vurm”.

Jerring-affären inleddes med att SR-medarbetaren Jan Mosander i höstas skrev ett debattinlägg i den interna Radiotidningen och undrade varför ett avsnitt ur ett av Jerrings radioinslag från Berlin-OS klippts bort. Debatten togs upp av Staffan Heimerson som skrev en krönika i Aftonbladet den 14 december att “Sven Jerring framstår som en politisk idiot som SR vill skydda som en ikon. “

Rubriken på Heimersons krönika, som var inför den 14 december i fjol, var “Sven Jerrings nazi-vurm kuppades av radion”.

Sveriges Radios VD Lisa Söderberg har i ett omstritt debattinlägg i Dagens Nyheter protesterat mot såväl Mosanders som Heimersons artiklar. Hon tvingades så småningom be Jan Mosander om ursäkt, men har varit fortsatt kritisk mot Heimerson.

Även Sven Jerrings familj har protesterat mot Heimerson-krönikan och i måndagens tidning ber Aftonbladet nu om ursäkt. Rubriken hade varken täckning i Heimersons text eller i verkligheten, konstaterar Aftonbladet, som nu ska betala ett belopp till Jerringfonden som ersättning.

Lisa Söderberg välkomnade på måndagen ursäkten:

– Det är väldigt glädjande och en upprättelse för både Sven Jerrings familj och för mig, som blev illa ansatt när jag försökte försvara Sven Jerring – en före detta anställd – mot de grundlösa påståendena, säger Sveriges Radios vd Lisa Söderberg i en kommentar.

mj@journalisten.se

Fler avsnitt
Fler videos