"Absurda anklagelser mot journalisterna"

12 september, 2017

Rättegången mot Cumhuriyet Rättegången mot de 17 åtalade journalisterna på tidningen Cumhuriyet skjuts upp i två veckor. De fem frihetsberövade medarbetarna är fortsatt fängslade.

Igår återupptogs rättegången mot den turkiska dagstidningen, som inleddes i juli. Den skjuts nu upp och fortsätter den 25 september. Bland de åtalade journalisterna finns redaktören Murat Sabuncu, kolumnisten Kadri Gürsel och den grävande reportern Ahmet Şık. Journalisterna anklagas för medhjälp till terrorism och för att ha stöttat Gülenrörelsen och PKK. 

De fem medarbetare som är frihetsberövade, bland dem utgivaren Murat Sabuncu och reportern Ahmet Şık, förblir fängslade enligt rättens beslut igår kväll.

– Det är olyckligt. Det här är en politiskt motiverad rättsprocess, flera av Turkiets främsta intellektuella sitter i fängelse för att president Erdogan inte tål kritik, kommenterar journalisten och debattören Kurdo Baksi.

Han menar att rättegången är direkt beställd av Erdogan med målet att försvaga tidningen.

– Man kan inte med dekret stänga Cumhuriyet, för så många människor har så mycket kärlek till Turkiets äldsta dagstidning, som för tankarna till Turkiets grundare Atatürk. I stället vill man försvaga den ekonomiskt och fängsla medarbetarna. På så vis kan man tvinga dem till lydelse eller att själva lägga ned tidningsverksamheten, säger Baksi.

Han kallar anklagelsepunkterna mot tidningens medarbetare befängda.

– Ingen av dem kan knytas till Gülen, PKK eller DHK-C; det här är Turkiets främsta oberoende journalister. När det gäller Ahmet Şık är det helt absurt, hah har skrivit den mest Gülenkritiska boken i Turkiet (Imamens armé, 2010). När den skulle komma ut var Erdogan vän med Gülen, så tryckeriet stormades innan boken skulle ges ut. Han anklagas nu för att vara Gülenanhängare.

Tror du att det internationella trycket kan påverka rättegången?
– Åklagare och domare brukar i dag besluta det som Erdogan vill. Jag tror inte att det internationella trycket kommer leda till att samtliga åtalade blir släppta, men ytterligare några kanske kan få villkorliga domar. Jag tror inte att skribenterna kommer att släppas så snabbt, säger Kurdo Baksi.

Rättegången väntas pågå hela hösten.

Rättegången mot Cumhuriyet

Senaste numret

Prenumerera

Nyhetsbrev

Prenumerera på nyhetsbrevet

Säg upp din prenumeration här

Hatad

Ansvarig utgivare: Helena Giertta. Allt material är skyddat enligt lagen om upphovsrätt. Citera gärna, men ange källan. Information om cookies