Gå direkt till textinnehållet

95 000 kr har samlats in till fängslade svenskarna

Hittills har 95  000 kronor samlats in för att täcka kostnaden för den rättsliga process som väntar de två svenska journalisterna Johan Persson och Martin Schibbye, som sitter fängslade i Etiopien. I morgon inleds domstolsförhandlingarna.

Det är fortfarande oklart vad de två journalisterna kommer att anklagas för. Myndigheterna i Etiopien menar att Johan Persson och Martin Schibbye brutit mot etiopisk lag genom att ha tagit sig in i Ogadenprovinsen, som gränsar till Somalia.

Etiopiska myndigheter utreder om svenskarna har begått ett terrorbrott eftersom de befann sig i ett område som är förbjudet för utlänningar och tagit hjälp av ONLF-gerillan, som slåss för Ogadenprovinsens självständighet, att ta sig över gränsen. De båda frilansarna var i Etiopien för att undersöka om det förekommer övergrepp mot flyktingar i provinsen.

– Det har inte väckts något åtal. Det rör sig fortfarande om en utredning, säger André Mkandawire på UDs pressjour.

I morgon börjar domstolsförhandlingarna och då kommer det troligtvis att tydliggöras vad Johan Persson och Martin Schibbye kommer att åtalas för.

Eftersom Utrikesdepartementet aldrig betalar för rättsprocesser då svenskar åtalas i utlandet har Journalistförbundet tillsammans med Reportrar utan gränser och en grupp av Johan Perssons och Martin Schibbyes kollegor startat en insamling till deras advokatkostnader. Det juridiska ombudet har engagerats av UD. Hittills har man lyckats samla in 95 000 kronor som skänkts av privatpersoner och organisationer.

Jonas Nordling, Journalistförbundets ordförande, säger att gripandet av de två svenskarna belyser den sårbara situation frilansar kan hamna i.

– Det finns ingen juridisk koppling till någon redaktion som skulle kunna vara ansvarig för det som uppkommit. Om de två svenskarna varit anställda hade rättegångskostnaden betalats av deras arbetsgivare, säger Jonas Nordling.

Han hoppas att det blir en rättegång som uppfyller de krav som kan ställas på en rättsstat.

När de två svenskarna greps skottskadades de i armarna. Enligt UD har de fått adekvat vård efter att de förts till ett fängelse i Addis Abeba, Etiopiens huvudstad. Vid sju tillfällen har personal vid den svenska ambassaden besökt de två svenskarna och har då tagit med sig mat, kläder, böcker och toalettartiklar. Enligt ambassadören Jens Odlander har svenskarna även genom polisen fått möjlighet att handla frukt och grönsaker på marknaden intill fängelset.

– Vid besöket den 5 augusti kom det fram att de två svenskarna numera delar cell och de mår efter det mycket bättre, säger André Mkandawire.

Den svenska ambassaden har vid flera tillfällen varit i kontakt med företrädare för etiopiska myndigheter i Addis Abeba och håller kontakt med Johan Perssons och Martin Schibbyes föräldrar i Sverige.

Jesper Bengtsson, ordförande för Reportrar utan gränser, har i ett debattinlägg föreslagit att om inget händer i förhandlingarna om de två svenskarna borde biståndet till Etiopien användas som ett påtryckningsmedel för att få svenskarna frigivna.

– Jag tycker inte att man ska utesluta den vägen. Men just nu ska man inte göra det. Det är för tidigt, säger Jesper Bengtsson.

UD har valt att vara sparsam med information om vad som sägs i de diplomatiska samtalen i Addis Abeba rörande svenskarna. Jesper Bengtsson menar att det är för tidigt att spekulera i om denna tysta diplomati fungerar.

– Tyst diplomati är den väg som UD valt i ett första skede. Resultatet vet vi så småningom. Att det inte alltid har fungerat vet vi eftersom Dawit Isaak suttit fängslad i Eritrea i tio år. Men då det gäller de två svenskarna är det för tidigt att dra några slutsatser, säger Jesper Bengtsson.

Fotnot: Donation kan göras på bankgiro 5567-3818. Mottagare: Reportrar utan gränser. Märk inbetalningen med Johan och Martin.

 

Fakta/Etiopien och pressfriheten

  • Etiopien hamnar på 139e plats av 178 länder i Reportrar utan gränsers pressfrihetsindex. Kommittén för skydd av journalister, CPJ, beräknar att 15 journalister flytt landet mellan 2009 och maj 2010.
  • I dagsläget sitter tre journalister i fängelse. Enligt Human Rights Watchs rapport från januari 2011 finns det få oberoende medier kvar i landet.

Journalistjobb

Annons
Fler avsnitt
Annons Annons för Journalistförbundets inkomstförsäkring.
REPORTAGE
Dalmar Namazi, reporter på SVT och UR:s gemensamma satsning för ungdomar - Nyhetskoll, bakom kameran.
Fullt fokus på Nyhetskoll för ungdomar.
Rapport från ”mellanförskapet”

Senaste numret

Omslag till Journalisten nr 4 2025.