Gå direkt till textinnehållet

89 tjänster bort på Promedia

I dag startade mbl-förhandlingar om nerdragningarna på tidningsgruppen Promedia. 89 tjänster ska bort, varav 40 på redaktionen. Men tio av dem har till vidare räddats genom helgbilageprojektet Latte.

Promedia, där sammanlagt 14 olika tidningar ingår och där antalet anställda uppgår till omkring 1 550 personer, har för avsikt att stärka koncernens kassa med 100 miljoner kronor fram till sommaren 2009 då åtgärdspaketet ska vara fullt genomfört.
Efter diskussioner i arbetsgrupper har man kommit fram till att "synergieffekter" kan minska personalen med 89 tjänster. I dag fick klubbarna samlad information, i veckan väntar sedan lokala förhandlingar på varje tidning.

Alla annonsproduktion kommer att göras hos VLT i Västerås. Prenumeration och kundtjänst hamnar hos NA i Örebro. Administration läggs i Västerås. 

40 tjänster ska bort på redaktionen, 22 på annons och 27 på administration, prenumeration och it.  Men tio av redaktionens tjänster har satsats i projektet Latte, som ska bli självbärande. De har alltså räddats tills vidare.

Fördelningen av de redaktionella tjänsterna ärs ju på VLT, åtta på Nerikes Allehanda och övriga 15 spridda över de återstående 12 tidningarna.

NAs chefredaktör Ulf Johansson säger i en kommentar att det "med 99 procents säkerhet" inte blir några uppsägningar på redaktionen.

Chefredaktör Elisabeth Bäck på VLT villl inte ge några sådana löften:

– Nej, det säger inte jag. Vi är i en förhandling, och det finns lite olika alternativ. 

Motala Tidnings tillförordnade chefredaktör, Stefan Pettersson, tror inte att nedskärningen kommer att märkas mycket på själva slutprodukten.
– Organisationen blir förstås mindre, men jag är rätt säker på att våra läsare inte ska drabbas i särskilt stor utsträckning. Vi kommer trots allt att göra flera samordningsvinster och därmed också forsätta kunna skapa en högklassig lokaltidning, säger han på MTs hemsida.

 

Tidningarna i Promedia är:

Arboga Tidning
Avesta Tidning
Bärgslagsbladet
Fagersta-Posten
Karlskoga-Kuriren
Nerikes Allehanda
Norrtelje Tidning
Sala Allehanda
VLT
Lidingö Tidning
Länstidningen i Södertälje
Motala och Vadstena Tidning
Nynäshamns Posten
Täby Danderyd Tidning

 

Fler avsnitt
Fler videos