Gå direkt till textinnehållet

412 svar om a-kassa för frilansar

Journalisternas a-kassa fick in 412 svar på sin enkät om hur a-kassans regler borde förändras för att bättre svara mot frilansars behov.

Enkäten gick ut till Journalistförbundets frilansmedlemmar i våras. 412 personer svarade. Syftet med undersökningen var dels att ta reda på varför frilansar inte vill vara med i en a-kassa (27 procent av de svarande var inte medlemmar i någon a-kassa), och vad som skulle kunna få dem att vilja gå med, enligt Wolfgang Ramstedt, föreståndare för Journalisternas a-kassa.

– Vi ville också få bättre underlag för den dialog både vi och Journalistförbundet har med den pågågende parlamentariska socialförsäkringsutredningen.

Åsikterna från frilansarna är långt ifrån samstämmiga.

Annons Annons

– En del tycker att man bör kunna få a-kassa och driva frilansverksamhet parallellt, andra att man absolut inte bör få det, säger Wolfgang Ramstedt.

– Enkätsvaren visar att det här inte är någon enkel fråga.

Han framhåller att enkäten speglar att man kan driva företag på många olika sätt: allt från att vara en självvald, driven företagare, till en mer påtvingad frilansroll av en tuff arbetsmarknad.

– Den som är stark företagare vill kanske inte bli utkonkurrerad av frilansar som uppbär a-kassa parallellt med verksamheten.

Här finns en sammanfattning om enkätsvaren och här finns svaren i sin helhet.

Fler avsnitt
Fler videos