412 svar om a-kassa för frilansar

8 oktober, 2013

Journalisternas a-kassa fick in 412 svar på sin enkät om hur a-kassans regler borde förändras för att bättre svara mot frilansars behov.

Enkäten gick ut till Journalistförbundets frilansmedlemmar i våras. 412 personer svarade. Syftet med undersökningen var dels att ta reda på varför frilansar inte vill vara med i en a-kassa (27 procent av de svarande var inte medlemmar i någon a-kassa), och vad som skulle kunna få dem att vilja gå med, enligt Wolfgang Ramstedt, föreståndare för Journalisternas a-kassa.

- Vi ville också få bättre underlag för den dialog både vi och Journalistförbundet har med den pågågende parlamentariska socialförsäkringsutredningen.

Åsikterna från frilansarna är långt ifrån samstämmiga.

- En del tycker att man bör kunna få a-kassa och driva frilansverksamhet parallellt, andra att man absolut inte bör få det, säger Wolfgang Ramstedt.

- Enkätsvaren visar att det här inte är någon enkel fråga.

Han framhåller att enkäten speglar att man kan driva företag på många olika sätt: allt från att vara en självvald, driven företagare, till en mer påtvingad frilansroll av en tuff arbetsmarknad.

- Den som är stark företagare vill kanske inte bli utkonkurrerad av frilansar som uppbär a-kassa parallellt med verksamheten.

Här finns en sammanfattning om enkätsvaren och här finns svaren i sin helhet.

Taggar: a-kassan

Kommentarer

Det finns 0 kommentarer på sidan.


Kommentera
Kommentarer på Journalisten är till för yrkesdebatt och är förhandsmodererade. Det innebär att de inte kommer att publiceras direkt. Kommentarer som innehåller hat, hot eller personpåhopp kommer inte att publiceras. Journalistens ansvariga utgivare ansvarar även för kommentarsfältet.

Senaste numret

Prenumerera

Nyhetsbrev

Prenumerera på nyhetsbrevet
Ansvarig utgivare: Helena Giertta. Allt material är skyddat enligt lagen om upphovsrätt. Citera gärna, men ange källan. Information om cookies