Gå direkt till textinnehållet

2018 kan bli rekordår för fällningar

Allmänhetens Pressombudsman (PO) redovisar nu klanderligan för 2017 och varnar för att 2018 kan bli ett rekordår för fällningar – på grund av automatpubliceringar. Under året kommer också de första Metoo-publiceringarna att avgöras i PO/PON.

POs årsredovisning för 2017 visar att Vestmanlands Läns Tidning toppar klanderligan med hela fem fällningar i Pressens Opinionsnämnd (PON), varav en för att grovt brutit mot god publicistisk sed, som Journalisten berättade om i mars. (I normalfallet har tidningen ”brutit” mot god sed och om det rör mindre fel heter det att tidningen ”åsidosatt” god sed.)

Tre tidningar fälldes två gånger i PON under 2017: Göteborgs-Posten, Hänt i Veckan och Upsala Nya Tidning.

23 tidningar fälldes en gång i PON under 2017, däribland Expressen och Aftonbladet som är de två tidningar som ådragit sig flest anmälningar: 102 respektive 34.

Inför 2018 varnar PO nu för att det kan bli ett rekordstort antal fällningar, på grund av automatpubliceringar av TT-telegram. Ett trettiotal svenska dagstidningar har valt att ha ett automatiserat flöde, vilket innebär att telegrammen publiceras utan förhandsgranskning. Tidningarna litar helt enkelt på att TT gjort korrekta etiska bedömningar.

Under 2017 gjordes tre anmälningar av TT-telegram som riktar sig sammanlagt mot cirka 70 publiceringar. I alla tre fallen innehåller telegrammen moment som kan ifrågasättas ur pressetisk synvinkel, uppger PO. Dessa kommer att avgöras under våren, och skulle någon eller några av dem leda till pressetiskt klander i Pressens Opinionsnämnd skulle det kunna innebära ett stort antal fällningar. ”Kanske fler än vad som är normalt för ett helt år”, skriver PO i årsberättelsen.

I vår kommer också de första Metoo-anmälningarna att avgöras i PON. Därmed kommer vi att få ett pressetiskt avgörande rörande allmänintresset för utpekade journalisters identitet.

”Frågan är således om de berörda medierepresentanterna har en sådan roll i samhället att motivet för att publicera deras namn inte drivs av nyfikenhet utan av allmänintresse”, skriver PO.

Fler avsnitt
Fler videos