Gå direkt till textinnehållet

147 personer får avgångsvederlag från Sveriges Radio

I våras anmälde 365 tillsvidareanställda på SR sitt intresse att lämna företaget med avgångsvederlag. Av dessa har nu 147 medarbetare beviljats avgångsvederlag.

I våras anmälde 365 tillsvidareanställda på SR sitt intresse att lämna företaget med avgångsvederlag. Av dessa har nu 147 medarbetare beviljats avgångsvederlag. Ytterligare två personer går med avtalspension. Och de flesta lämnar SR redan i slutet av juni.

Majoriteten (65 procent) av alla är journalister, medan teknisk personal utgör 26 procent och administrativ personal 9 procent.

Flertalet som slutar närmar sig pensionsåldern. 46 procent är över 60 år, 23 procent är mellan 50–60 år och 24 procent mellan 35–50 år. Endast 7 procent är under 35 år.

Kritiker menar att SR särskilt beviljat äldre anställda avgångs-

vederlag framför yngre för att de ändå snart ska sluta. Men det förnekar Mikael Nilsson, kommunikationsdirektör på SR, bestämt:

– Grundkriterierna för vilka som fått avgångsvederlag har varit samma för alla. Men majoriteten av dem som sökt har varit äldre, det är inte så konstigt att det är flest i den åldersgruppen som slutar, säger han.

Av alla som slutar på SR arbetar 46 procent i Stockholm, övriga 54 procent i landet.

kh@journalisten.se

Fler videos
Fler avsnitt