FOTO: Tor Johnsson

14 redaktionella tjänster bort på Stampen

17 november, 2016

Stampens kris Stampen skär ned med 34 tjänster, varav 14 redaktionella. ”Det förstärker osäkerheten på redaktionen”, säger Gabriella Mohoff, ordförande för journalistklubben på Göteborgs-Posten.

Som Journalisten skrev i måndags ska Stampen genomföra ett nytt sparpaket. Nu står det klart att 34 tjänster kommer att försvinna totalt. 14 av dem är redaktionella, varav åtta i Göteborg och sex på övriga redaktioner.

– Beslutet presenterades idag, vi börjar förhandlingar nästa vecka om vilka som berörs och hur organisationen ska se ut efteråt, säger Gabriella Mohoff.

Orsaken till varslet är att Stampen tappar stora printintäkter. Även om de digitala intäkterna ökar är det inte tillräckligt för att kompensera.

– Jag är inte förvånad över varslet egentligen, vi har sett att vi tappar intäkter. Vi har haft ett varsel här på GP för många år sedan, annars har vi lyckats lösa alla nedbemanningar frivilligt. Men nu går inte det längre. Det är klart att det kommer att drabba oss hårdare, säger Gabriella Mohoff.

Hon tror att osäkerheten på redaktionen kommer att öka efter varslet, även hos de som blir kvar.

– Har man sagt upp folk en gång kan det bli fler gånger.

Journalistklubben har fått ett förslag på ny organisationsplan, men kan inte uttala sig om den innan förhandlingarna är klara. 

Kommentarer

Det finns 2 kommentar på sidan.

Inlagt av kent tors, 2016-11-17 15:30
Som sagt..journalistkåren fortstätter såga av grenen dom sitter på..läsarna har tröttnat på er agenda. Men den köpstarka skrikvänstern kommer säker rädda er...
Inlagt av Rolf Krohna sön, 2016-11-20 20:26
Kent, igen, jag häller bara delvis med. Vi skall inte glömma att det är chefredaktören som styr innehållet, och han tillsätts och tar order från ägarna. Det är inte bara ”journalisterna”. Att media imperierna, som vill styra åsikterna ofta styrda av politiker, tjänstemännen och andra makthavare, dör långsamt, skattefinansierat mediastöd eller inte, lämnar ett tomrum och unikt tillfälle som de riktiga journalisterna bör ta vara på. Journalistik skall vara oberoende av makten och granska makten, det är den inte idag, den är del av etablissemanget och makten, men som vi sett har den gjort sig alltmer irrelevant, ”Trump effekten”. Det lämnar ett enormt och unikt tillfälle för riktiga journalister och riktig journalistik. Journalisterna bör arbeta på att återerövra journalistiken, och inte fortsätta att springa ärenden åt makthavare, av vilken sort de må vara.
Stampens kris

Senaste numret

Prenumerera

Nyhetsbrev

Prenumerera på nyhetsbrevet
Ansvarig utgivare: Helena Giertta. Allt material är skyddat enligt lagen om upphovsrätt. Citera gärna, men ange källan. Information om cookies