Gå direkt till textinnehållet

13 journalister på EU-valsedlar

På valsedlarna till EU-valet finns 13 kandidater som beskriver sig själva som journalister. De är representanter för tio olika partier som ställer upp i valet.

Den sista februari var sista dag för partier att anmäla kandidater för att låsa sina kandidatlistor inför EU-valet den 9 juni. Hittills har partierna beställt cirka 37 miljoner namnvalsedlar och 462 personer kandiderar till valet.

Journalisten har gått igenom valsedlarna och identifierat 13 kandidater som beskriver sig själva som journalister, redaktörer, chefredaktörer eller skribenter/ledarskribenter – eller som tidigare har varit verksamma som journalister.

Av de 13 kandidaterna står fyra på valbar plats, det vill säga en placering på partiets lista som gör det sannolikt att personen kommer att bli invald om partiets valresultat blir samma somi  förra EU-valet:

Annons Annons
  • Den tidigare programledaren och kulturministern Alice Bah Kuhnke på plats 1 på Miljöpartiets lista.
  • Journalisten och tidigare miljö- och klimatministern Isabella Lövin på plats 3 på Miljöpartiets lista.
  • Den tidigare ledarskribenten och programledaren Alice Teodorescu Måwe på plats 1 på Kristdemokraternas lista
  • Samtidens och Riks tidigare ansvariga utgivare Dick Erixon som står på plats 3 på Sverigedemokraternas lista.

De 13 journalisterna representerar tio olika partier varav fyra riksdagspartier: MP, S, SD och KD. Bland övriga partier märks Klimatalliansen med två kandidater och Alternativ för Sverige med två kandidater.

Här är hela listan:

 

Kommentarer

Lämna ett svar

Vi hanterar läsarkommentarer som insändare. Regler för kommentarer.

Fler avsnitt
Fler videos