Gå direkt till textinnehållet
Bild på författaren
Helena Giertta
Chefredaktör

Vi har särskilt ansvar

Jag såg filmen Brexit: the uncivil war med Benedict Cumberbatch som Brexitkampanjens chefsstrateg Dominic Cummings med stigande ångest. Fast jag vet vad som ska hända gör dramaturgin det så oerhört påtagligt och nära.

Den visar oss hur lätt det är att lura folk till vad som helst när man väl undergrävt förtroendet för journalistik. Det behövs ingen särskilt ondsint person eller kraft för att göra väldigt stor skada på demokratin. Särskilt en scen i filmen bör vi alla ta till oss. Det är när analysföretaget hittar tre miljoner människor som aldrig röstat i något val och därmed var mer eller mindre osynliga i den vanliga kartläggningen av väljare.

Dominic Cummings tar med sig en parlamentsledamot till en del av dennes egen valkrets. Ledamoten konstaterar förvånat att han aldrig sett eller hört talas om området. Parlamentsledamoten ringer på en av dörrarna och ett par öppnar. De konstaterar att de aldrig, någonsin, fått besök av någon från något politiskt parti. De läser förstås inga tidningar och ser inga nyheter utan får all sin information genom sociala medier. De blir därmed lätta rov för den hårdföra kampanjen, som mest förs just där.

Vi har ett särskilt ansvar som journalister att se till att människor i områden likt det som Brexitfilmen visade inte blir osynliga.

Annons Annons

                                                                   ***

Spekulationen kring försäljningen av Mittmedia  innehåller många pikanta delar. Som att paret Peterssohn – Lith är tillbaka i kulisserna för en av de tilltänkta köparna, Bonnier. Det låter nästan för otroligt med tanke på deras ansvar för den ekonomiska situation Mittmedia är i nu. Två bud lär finnas. Polaris, som är känt för att arbeta med minimal bemanning, men som i alla fall kan ge ut tidningar med journalistik på så små upplagor som 1 200 exemplar. Och Bonnier, som har ett långt arv av god journalistik i svenska medier.

Spekulationerna skapar också i sig stor oro. Därför kände sig ordföranden Bengt Ottosson föranlåten att i fredags dementera en del av de rykten som förekommer. Som att det faktiskt finns pengar till löner till de anställda. När en eventuell affär skulle vara klar finns det också många spekulationer om. Kanske är allt klart när denna tidning gått i tryck, men andra menar att det dröjer in en bit i februari. Vi får se. Jag hoppas i alla fall att det till slut blir en affär, eftersom dagens svaga ägare uppenbarligen inte klarat av sin uppgift.

                                                                     ***

Kinas ambassad i Sverige fortsätter att attackera Kurdo Baksi, som bland annat engagerat sig för Gui Minhai, den svenska förläggare som kidnappades i Thailand och är fängslad sedan tre år i Kina.
På den kinesiska ambassadens officiella sida påstår de att Kurdo Baksi fabricerar fakta ”på sitt vanliga sätt”. Det är en oerhörd anklagelse mot en person som är djupt engagerad i yttrandefrihet och mänskliga rättigheter.
Den kinesiska diktaturen har i sin ambassadör i Sverige en lydig medlöpare. Det betyder att vi ännu tydligare måste stå upp mot Kinas ständiga attacker mot yttrandefrihet både i sitt eget land och i resten av världen.

Den 30 januari hålls en manifestation i Stockholm för Gui Minhai, där bland andra jag, Kurdo Baksi, Björn Wiman, kulturchef Dagens Nyheter, Grethe Rottböll, ordförande i Sveriges Författarförbund och Jonas Nordling, ordförande i Journalistförbundet talar.

 

STICK

BRA MEDIEFÖRSLAG
I överenskommelsen som ligger till grund för den nya regeringen nämns medier och journalistik i två punkter: Att stärka medias oberoende med ett stärkt mediestöd och att stärka grundskyddet för de demokratiska strukturerna och public services oberoende.
I spåren av vad som hänt i Danmark, Ungern och Polen behöver public service-bolagen ett starkare skydd för oberoende snarast. Stärkt mediestöd vore förstås också välkommet i den strukturomvandling som pågår.

OROVÄCKANDE BESLUT
Den föreslagna kraftiga neddragningen på Sörmlands Media och centraliseringen av olika funktioner är fel väg att gå. För att värna den lokala journalistiken bör besluten fattas nära och där ska också journalistiken produceras. Det förslag som ligger nu efter NTMs övertagande drabbar inte bara ett tjugotal journalister som blir utan jobb, utan också tre starka tidningar som borde värnas bättre.

Fler avsnitt
Fler videos