Gå direkt till textinnehållet

”Unga journalister är särskilt otrygga i mediebranschen”

DEBATT Arbetsgivarnas systematiska utlasningar hänger över mediebranschen som ett stort orosmoln och påverkar unga journalister oavsett om de idag har en anställning eller inte. Vi har medlemmar som upplever att de själva eller kollegor utnyttjas av medieföretag på olika sätt. Det är dags att arbetsgivare slutar kringgå LAS och att vi tillsammans kan arbeta för att göra mediebranschen bättre.

Det här är en argumenterande text. Åsikterna i artikeln är skribentens egna.

I den medlemsundersökning vi i Journalistförbundet genomförde för ett år sedan var det tydligt att unga journalister är särskilt otrygga i mediebranschen. Medlemsundersökningen visade att endast 4 av 10 medlemmar under 30 år hade en tillsvidareanställning. Detta innebär att en stor del av journalisterna under 30 år lever i en konstant osäkerhet kring sin anställning, försörjning och framtid. En oro de delar med äldre journalister, som också är visstidsanställda i mediebranschen.

Medlemsundersökningen visade att 76 procent av de unga journalisterna är oroliga för sina framtida jobbutsikter. Dessutom svarade 84 procent av alla visstidsanställda att de är ganska eller mycket oroliga för sin ekonomiska situation. Vi vet att andra studier visat att unga med otrygga anställningar har sämre psykisk hälsa och i högre utsträckning utsätts för sexuella trakasserier.

Tidigare i höstas lät vi företaget Verian arbeta vidare utifrån resultaten i medlemsundersökningen och göra en kvalitativ undersökning där medlemmar i 30-årsåldern och yngre kunde delta i fokusgrupper. Resultatet från fokusgrupperna bekräftar vår bild. I dessa vittnar medlemmar om att det är mycket svårt att få en fast anställning och att de ofta känner sig utnyttjade av mediebolag som erbjuder korta kontrakt och anställningar utan långsiktig trygghet. Denna osäkerhet leder till en ständig stress och oro för framtiden.

Ett exempel från fokusgrupperna är en journalist som berättar:

”Jag tycker att det sämsta är, det har många varit inne på, att det är sådana osäkerheter i branschen. Och att man kanske inte riktigt någonsin känner sig trygg. I alla fall inte jag. Och inte riktigt vet om man kommer ha ett jobb om en månad.”

Ett annat citat från en av deltagarna belyser den ekonomiska osäkerheten:

”Jag tycker att bland vikarier på mitt jobb så är det det enda folk pratar om. Hur många månader har du fått? Hur långt är ditt kontrakt? Vet du om du kommer få fortsätta? Då är min LAS-period slut, då måste jag börja där. Fast jag kan inte börja på det stället, för där har jag redan förbrukat mina LAS-dagar.”

För två år sedan genomförde vi en enkät, där vi frågade våra studerandemedlemmar om hur de såg på mediebranschen framåt. Bland svaren fanns det hopp för framtiden. Men de tillfrågade hade också krav på arbetsgivarna när det kom till anställningstrygghet. En av de svarande skrev:

”Jag tror att de osäkra anställningarna alltid skapar en dålig arbetsmiljö för en stor grupp journalister. Logiken i att en vikarie får gå och en ny anställs gång på gång är för mig mycket oklar. Här måste det ske en förändring för att människor ska våga, vilja och orka satsa.”

I den enkäten svarade 30 procent av studerandemedlemmarna att de kommer att jobba med journalistik i någon form i 20 år eller mer. Resten ser inte journalistyrket som en livslång karriär.

I Journalistförbundet arbetar vi på flera sätt aktivt för att förbättra situationen för otrygga journalister i mediebranschen. Våra fackklubbar och sektioner gör ett viktigt arbete i vardagen för att stötta, förhandla och driva frågor som rör anställningar, arbetsmiljö, löner och arvoden. Och vi kan göra ännu mer.

I den kommande avtalsrörelsen 2025 har Journalistförbundet situationen för visstidsanställda som en prioriterad fråga. Vi ska arbeta för att reglerna om visstidsanställning i kollektivavtalen ska hanteras på ett ansvarsfullt sätt och i enlighet med intentionen i lag och avtal, så att visstidsanställningar inte används för ett permanent behov i verksamheten.

Men för att på allvar kunna förbättra situationen för unga journalister, har medieföretagen ett väldigt stort ansvar. Att de på allvar är villiga att ha en dialog med oss om anställningsvillkoren i branschen och att de aktivt arbetar för att skapa tryggare anställningar.

För i en tid där behovet av oberoende och trovärdig journalistik är stort, borde det även för medieföretag vara alarmerande att unga journalister står inför en osäker framtid. God journalistik kräver kontinuitet och trygga medarbetare som vågar diskutera publicistik eller arbetsmiljö.

Journalistförbundet ser en framtid där medieföretag:

  1. Slutar missbruka visstidsanställningar: Arbetsgivare inom mediebranschen måste sluta använda visstidsanställningar för permanenta behov. Detta skulle ge journalister en stabilitet de behöver för att kunna planera sin framtid och fokusera på sitt arbete. Det gynnar både journalistiken och ekonomin på lång sikt.
  2. Förbättrar arbetsvillkoren för visstidsanställda: För de i mediebranschen som fortfarande arbetar på kortare kontrakt, måste arbetsvillkoren förbättras. Detta inkluderar allt från bemötande och kompetensutveckling till bättre löner och en tydligare väg till fast anställning.
  3. Höjer arvodena till frilansare: Många yngre journalister arbetar som frilans och medieföretag måste ta ett större ansvar i rollen som uppdragsgivare. Fler medieföretag måste erbjuda skäliga arvoden och resurser.

Om mediebranschen ska fortsätta bidra till ett bättre samhälle och stärka demokratin behöver både medieföretag och vi i facket arbeta för att unga ska våga hoppas på en framtid i branschen. Trots tuffa tider i mediebranschen behövs en stor ansträngning om unga inte ska vända journalistiken ryggen för branscher med mer rimliga villkor.

Ulrika Hyllert
ordförande Journalistförbundet

Kommentarer

3 svar till ””Unga journalister är särskilt otrygga i mediebranschen””

  1. Detta har nu påtalats i över ett decennium, men inget händer! Vad gör ni ens från fackligt håll för oss?

  2. Har de senaste 2 åren fått höra, och hoppats på, att det snart blir bättre. ”Snart vänder det” har alla sagt om de ”tuffa ekonomiska tiderna”. Det ser snarare ut som att vi går mot en tid som är värre än någonsin. En tid där ekonomin spelar större roll än journalistiken, och AI är viktigare än människor. Det gör mig mörkrädd.

  3. Så sorgligt med denna ungdomsfixering. Det finns massor av kompetenta erfarenheter med erfarenhet, men t.o.m ordföranden fokuserar på ungdomen. Jag blir så besviken…

Lämna ett svar

Vi hanterar läsarkommentarer som insändare. Regler för kommentarer.

Fler avsnitt
Annons
Profilen

”Jag kan ingenting om robotar och missiler, men jag kan kultur”

För Edgar Mannheimer är det kulturen och historien som ger bäst förståelse för konflikterna i Mellanöstern.
Fler profiler

Senaste numret