Ledare

Helena Giertta Chefredaktör
skicka e-post rss

Hög tid att protestera

27 november, 2013

Offentlighetsprincipen är inte förhandlingsbar. Det löftet gav Europaminister Ulf Dinkelspiel inför omröstningen om EU-medlemskap 1994, både i riksdagen, i informationsmaterial och i nyhetsartiklar. Offentlighetsprincipen skulle inte inskränkas av ett EU-medlemskap. På den punkten var budskapet från den moderatledda borgerliga regeringen glasklart.

I dag, 20 år senare, tycks löftet vara glömt och den nuvarande moderatledda borgerliga regeringens linje en annan. Och det anmärkningsvärda är kanske inte det. Utan att protesterna mot omsvängningen varit så ljumma.
När riksdagen i förra veckan beslutade om inskränkningar i offentlighetsprincipen försökte de som röstade för förändringen förminska betydelsen. En del menade att de som var emot hade dolda avsikter med att väcka liv i frågan. Röstsiffrorna blev 263 för och 33 emot. Bara Vänsterpartiet och Miljöpartiet röstade emot, 53 ledamöter var frånvarande.

I riksdagsdebatten hävdades att den utbyggda EU-sekretessen skulle göra det lättare för Sverige att få ut dokument som kunde vara känsliga för andra länder. Men har Sverige problem med det i dag? I så fall undrar jag vilka dokument som Sverige inte fått ut och vad EU hemlighåller för oss.
Om Sverige inte har de problemen, varför behövs då en ny inskränkning i offentlighetsprincipen? Vad är det regeringen hemlighåller? Hemligstämpeln på Tobias Billströms diskutabla aktieaffärer har inte direkt ökat regeringens trovärdighet i frågan.


Ett stort problem med den nya sekretess­lagstiftningen är gummiformen. Svenska myndigheter får rätt att hemligstämpla ”om det kan antas att Sveriges möjligheter att delta i internationellt samarbete försämras”. Om det kan antas försämra. Av och för vem? På vilka grunder? I vilka sammanhang? Det är mycket otydligt.
Förslaget innebär också att andra länder i vissa fall har vetorätt när det gäller att hemligstämpla handlingar som kommit till Sverige. Alltså ett ursprungsveto, som Sverige länge bekämpat inom EU. Vi går alltså åt fel håll när det gäller öppenheten i EU och lämnar andra offentlighetsivrare i Europa i sticket.

Det pinsamma är att samtidigt som medborgarna får sämre insyn i regeringens och myndigheternas arbete, så vill staten ta sig större rättigheter att övervaka medborgarna. Genom till exempel Säpos avlyssning av mobilnätet.
Vi ser hur regeringen steg för steg försämrar yttrandefriheten. Vi har fotograferingsförbudet, justitieministerns försök att införa en integritetslag och nu vill hon också ha en förstärkt lag mot ärekränkning, vi har också de planerade sänkta kraven för JK att väcka förtalsmål.

Vi journalister har ett ansvar att slå larm om en utveckling som på sikt hotar mediernas och medborgarnas möjligheter att granska och utkräva ansvar, som i sin tur är en förutsättning för en fungerande demokrati.

Vid utdelningen av Stora journalistpriset talade the Guardianjournalisten Duncan Campbell om situationen i England. Där finns inget gemensamt arbete för pressetik, öppenhet, yttrandefrihet. När staten gick in och förstörde The Guardians datorer efter Snowdenavslöjandet ställde ingen annan brittisk utgivare upp och försvarade tidningens rättigheter.
En liknande situation i Sverige är svår att tänka sig. Eller?
Någon massiv protest från svenska medier mot försämringarna av yttrandefrihetsgrundlagen, där offentlighetsprincipen är en viktig grundsten, har vi ännu inte sett.

 

 

LEDARSTICK

Grävande viktigare än någonsin

Göteborg stads festande i samband med en fastighetsmässa i Cannes granskades av Uppdrag granskning. För att hantera krisen tog kommunen in PR-firman JKL. Den rådde kommunens företrädare att föra sina medborgare, via medierna, bakom ljuset. Kostnaden för råden blev enligt GP lika stora som festandet i sig själv. Hårresande.
Det har inte blivit lättare att granska makten, men Göteborgsfallet visar att det blir allt viktigare.
 

Kommentarer

Det finns 4 kommentar på sidan.


Kommentera
Kommentarer på Journalisten är till för yrkesdebatt och är förhandsmodererade. Det innebär att de inte kommer att publiceras direkt. Kommentarer som innehåller hat, hot eller personpåhopp kommer inte att publiceras. Journalistens ansvariga utgivare ansvarar även för kommentarsfältet.
Inlagt av Galileo Galilei tors, 2013-12-05 20:07

Att skriva en ledar-artikel om dessa inskränkningar i det demokratiska samtalet är bra, men den leder till inget. De relativa "friheter" som medierna har i Sverige idag har inte kommit av sig själva. Våra föregångare har fått kämpa för friheterna med blod, svett och tårar.

Varför tar ni journalister er inte i kragen och nyttjar era olika media-plattformar till att kalla samman och organisera demonstrationer mot dessa samhällsomstörtande inskränkningar i offentlighetsprincipen?

Skulle det samlas några hundra tusen medborgare kring Sergels Torg och Riksdagen, till förmån för det demokratiska samtalet och offentlighetsprincipen, så skulle mängder med riksdagsledamöter ta sig i kragen och repa mod.

En demokrati blir inte bättre/sämre än de medborgare som lever i den.

Inlagt av Örjan Torpe tis, 2013-12-10 13:09

Att protesterna är så få beror på att gemene man inte vet vad offentlighetsprincipen är och vad den innebär. Den är dock viktig. Man får med fog anta att andra länder har irriteras över denna princip och därför har Sverige anpassat lagstiftningen till detta faktum. Sverige använder sig av två metoder för att kringå offentlighetsprincipen. Den ena metoden är att åklagare med eller utan initiativrätt inleder förundersökningar, då hemligstämplas materialet, den andra metoden är att myndigheterna själva hemligstämplar handlingar eller fördröjer utskickandet av desamma. Senaste exemplet på detta förfarande var Billströms aktieaffärer. I det första fallet så öppnades en "förundersökning" och i det andra fallet med Billström aktieaffärer hemligstämplade statsministern handlingarna med hänvisning till "skada för enskild person". Åklagare kan nämligen inte åtala eller starta förundersökningar mot statsråd som begår brott i tjänsten. I Billströms fall så kunde det röra sig om tjänstebrott om han hade erhållit aktieinformation i tjänsten och utnyttjat det för egen vinning. Reinfelts hemligstämplande av Billströms aktieaffärer kan därför vara ett brott mot offentlighetsprincipen. Det kan inte vara "skada för enskild person" om informationen har erhållits tjänstevägen. Offentlighetsprincipen angrips således från flera håll så vaksamhet påfordras.

Inlagt av Nils, Piratpartiet tis, 2013-12-17 09:55

Protestera genom att rösta rätt!

Inlagt av Svea ons, 2013-12-18 23:02

Fattar inte att det inte skrivits mer om detta. Det här kan ju vara början på slutet för Sveriges öppna demokratiska samhälle. Föregångslandet Sverige som nu håller på att ge upp sin suveränitet till förmån för vaddå? Ett europa samarbete? Kallas det så än? Eller kan vi kalla det för vad faktiskt är, ett försök till att skapa ett federalt europa? Men vad är det för samarbete dom menade då gentligen när det begav sig. Kan det till exempel vara så att media ska titta bort när nya lagar stiftas på order av bryssel? Själva definitionen av suveränitet är ju som bekant att ett geografiskt område dvs. att ett land kan stifta sina egna lagar. Sverige är inte en perfekt demokrati och har aldrig varit det. Men att som nu göra utlänska affärsintressens kontakter med våra demokratiskt valda s.k. ledare hemliga, öppnar många nya dörrar för obskyra intressen att obemärkt kunna förhandla fram vad som helst igentligen. Till exempel så kan avtal som sluts kan sedan trumfa svensk lag. Jag tänker då speciellt på det där nya frihandelsavtalet TPP / TTIP som försöker smygas igenom på högsta politiska nivå i bryssel. Ett för svenskar till synes okänd händelse. Till och med för många politiker. Återigen, tack vare wikileaks så vet vi iallafall någonting om detta som sker. Från våra egna politiker hörs knappt ett knyst och från media en viskning. Bra att ni skriver om detta J.

Senaste numret

Prenumerera

Nyhetsbrev

Prenumerera på nyhetsbrevet
Ansvarig utgivare: Helena Giertta. Allt material är skyddat enligt lagen om upphovsrätt. Citera gärna, men ange källan. Information om cookies