Gå direkt till textinnehållet
Bild på författaren
Kurdo Baksi
Författare, journalist & opinionsbildare

Kämpa för Gui Minhais och Dawit Isaaks frihet, EU-parlamentariker!

I maj valde Sveriges befolkning 20 ledamöter till Europaparlamentet. De tillhör vitt skilda partier med olika ideologiska hemvister och kommer att syssla med alltifrån jordbruk till utrikespolitik de närmaste fem åren.  Och så demokrati med yttrande- och pressfrihet förstås.

Vi i Sverige har drabbats särskilt hårt av yttrandefrihetsfiender då våra medborgare Gui Minhai och Dawit Isaak godtyckligt placerats bakom galler i Kina och Eritrea för att ha använt sig av sin yttrandefrihet.

Den femtiofemårige förläggaren och poeten Gui Minhai frihetsberövades i semesterorten Pattaya i Thailand för fyra år sedan av kinesiska agenter. Det berodde med all sannolikhet på att Gui Minhai publicerat regimkritiska böcker på sitt förlag Mighty Current och sålde böckerna i sin bokhandel Causeway Bay Books i Hongkong.

Efter två års isolering fick han lämna det för oss okända fängelset men hölls under polisbevakning dygnet runt i storstaden Ningbo. Trots att han endast hade svenskt pass i handen, nekade de kinesiska myndigheterna Gui Minhai att lämna landet. Så fungerar nämligen anatomin i yttrandefrihetsfientliga diktaturer.

Annons Annons

Drygt nittio dagar efter ”friheten” kidnappades Gui Minhai ännu en gång när han var på väg till Peking för att möta en svensk läkare: drygt tio civilklädda regimagenter kidnappade Gui Minhai på ett tåg i staden Jinan, huvudstad i Shandong-provinsen, mitt framför ögonen på två svenska diplomater

I strid mot kinesisk lag nekas Gui Minhai rättslig prövning, advokat och familjebesök trots att det nu gått tjugo månader sedan den andra kidnappningen.

Den nästan jämngamle svenske journalisten, poeten och trebarnspappan Dawit Isaak från Lerum har suttit fängslad i snart 6 500 dagar i Eiraeiro-fängelset, 15 kilometer norr om Eritreas huvudstad Asmara.

Orsaken till att Dawit Isaak hamnat i onåd i Eritrea är att han har skrivit regimkritiska artiklar i tidskriften Setit som efterlyste pressfrihet och demokrati för Eritreas drygt fem miljoner invånare. Eritreas egocentriske diktator Esaias Afewerki lät gripa trebarnspappan och svenske medborgaren Dawit Isaak i september 2001. Den sjuke Dawit är inspärrad och isolerad i en cell som är två gånger tre meter. I arton år har även han nekats åtalspunkt, rättegång, advokat, dom och familjebesök.

Oavsett färg på våra svenska regeringar och utrikesministrar har Sverige inte lyckats hämta hem våra yttrandefrihetsfångar. Ofta hänvisar svenska utrikesdepartementet till tyst diplomati eller att man arbetar med fallen dygnet runt. Ibland har jag också hört att Sverige är ett litet land som inte kan sätta hårt mot stormakten Kina (men Eritrea är litet!).

Jag vet inte om dessa påståenden stämmer men jag vet en sak: Dawit Isaak och Gui Minhai har lidit och lider oerhört mycket i fängelserna. Det är bråttom. Man måste ta till nya grepp: ett unisont EU kan göra oerhört mycket för Gui Minhais och Dawit Isaaks frihet. Kina har mycket respekt för den stora maktfaktorn EU. Och här kommer de svenska EU-parlamentarikerna in i bilden. Var och en av dessa tillhör olika partifamiljer och bör påverka sina europeiska partikollegor för att få EU att införa sanktioner mot Kina och Eritrea om inte Gui Minha och Dawit Isaak friges inom en given tidsram.

Kom igen, svenska EU-parlamentariker – ta ert ansvar för yttrandefriheten. Tar ni inte ansvar nu kan ni själva bli tystade inom en inte så avlägsen tid!

Fler avsnitt
Fler videos