Krönika

Ola Sigvardsson Fd Allmänhetens Medieombudsman
skicka e-post rss

Kalabaliken i Kalmar ledde till samtal

19 december, 2013

Det här är en argumenterande text med syfte att påverka. Åsikterna i artikeln är skribentens egna.

"Krismöten efter kaosföreläsning". Så löd Barometerns vänsterkryss den 15 november.
Det var mitt kaos.

Strax före klockan 13 samlades vi i Jenny Nyströmsskolans stora aula. Göran Andersson, Gotas mediekonsulent, ledde trupperna. Till dem hörde, förutom jag även Barometerns marknadsansvariga Emelie Lund och nyhetschefen Pelle Johansson.

Vi är ett härdat gäng. Det här var sisådär 50:e gången programmet kördes inför en aula full av gymnasieelever (själv har jag varit med ungefär 20 gånger).

Upplägget är enkelt. Först talar Göran om yttrande- och tryckfrihet, att det inte är självklara rättigheter. Som exempel tar han Dawit Isaak och Anna Politkovskaya.

För att illustrera vad friheten kan användas till berättar han bland annat om avslöjandet att dåvarande landshövdingen på Gotland, Marianne Samuelsson, ville ge en viktig företagare rätt att inkräkta på strandskyddet. Han var ju så viktig för ön. När en dold bandinspelning från ett möte på länsstyrelsen spelades upp i lokalradion fick hon avgå.

Sedan är det min tur att prata om pressetik. Temat är allmänintresse kontra nyfikenhet. Hur skiljer man det ena från det andra? Jag visar en rad exempel, som uppmärksamheten runt Ola Lindholm, drevet mot Håkan Juholt och vad kändisar kan råka ut för i skvallerpressen. Eleverna röstar med röda och gröna lappar; allmänintresse – eller kul att veta?

Emelie pratar om vad man ska tänka på som skribent i sociala medier. Det hela avslutas med att en representant för den lokala tidningen drar ett uppmärksammat lokalt fall och berättar hur redaktionen resonerade om frågor som detaljrikedom och namnpubliceringar.

Med det här programmet har vi turnerat runt mellan Kalmar, Karlskrona, Ystad, Kristianstad, Borås och alla andra städer där Gota Media har en tidning. Och det har gått utmärkt varje gång, intresset för mediefrågor är starkt.

Men på Jenny Nyström gick det snett från början. Stoj, skratt, prat, omotiverade applåder medan Göran pratade. Inte bland alla eller ens majoriteten, men tillräckligt för att störa. När det blev min tur fortsatte det. Kanske blev det värre, det är svårt att avgöra när man står på scen och är koncentrerad på det man ska leverera.

När jag var färdig gick Göran upp på scen och avbröt programmet. Det här funkar inte. Tack och hej.

Nästa dag skrev Pelle Johansson en krönika i Barometern med rubriken ”Kom igen nu, ni går för fanken på gymnasiet!”.

Det ledde till en storm i kommentarsfälten. Omdömena växlade från ”modigt” till ”fegt och idiotiskt”. Skolområdeschefen kallade rektorerna till krismöte – och på alla skolor i stan var kaosföreläsningen den stora snackisen.

På sätt och vis är jag lite glad åt det inträffade. Den efterföljande diskussionen visade vilket engagemang det finns i frågor som handlar om publicistik – såväl tidningarnas som den egna. Att det till exempel finns en poäng att ta med sig etiska överväganden när man skriver i sociala medier.

Och vi blev knappast knäckta av det inträffade. Redan veckan därpå var vi igång igen. På Tingsholmsgymnasiet i Ulricehamn gick allt som på räls.
 

Kommentarer

Det finns 1 kommentar på sidan.


Kommentera
Kommentarer på Journalisten är till för yrkesdebatt och är förhandsmodererade. Det innebär att de inte kommer att publiceras direkt. Kommentarer som innehåller hat, hot eller personpåhopp kommer inte att publiceras. Journalistens ansvariga utgivare ansvarar även för kommentarsfältet.
Inlagt av kerstin hallert fre, 2013-12-20 13:33

Tycker det är ena ynkliga föreläsare óm yttrandefrihet och etik som inte pallat att ta direktkontakt med oron i publiken. Sigvardsson tvår sina händer med argumentet att ha varit för "koncentrerad på vad man ska framföra" för att ta itu med situationen. .
Oron hos publiken hade förstås ett budskap. Men istället för dialog avtågar detta kringresande sällskap i yttrandefrihet och etik förnämt som änkenåder.
Särskilt som framförandet på den aktuella skolan ju inte var nån premiär utan om en väl inövad show.
Så frågan är: varför var de föreläsande gästerna inte ett enda dugg nyfikna på oron hos delar av publiken? Envar av yttrandefrihet intresserad måste ifrågasätta handlaget med situationen.

Senaste numret

Prenumerera

Nyhetsbrev

Prenumerera på nyhetsbrevet
Ansvarig utgivare: Helena Giertta. Allt material är skyddat enligt lagen om upphovsrätt. Citera gärna, men ange källan. Information om cookies