Gå direkt till textinnehållet

SR-reporterns avloppsgranskning ledde till journalistpris

En granskning av kommuners avloppssystem gjorde att Kalibers Frida Grönholm på Sveriges Radio tog hem Olle Bengtzon-priset som delades ut igår.

Priset på 75 000 kronor ska gå till en journalist som beskrivit, granskat och ökat intresset hos allmänheten för exempelvis samhällsbyggnad och stadsplanering.

– Jag blev jätteglad och förvånad. Jag tycker det är kul när ämnen som tenderar att hamna i skymundan får den här typen av uppmärksamhet. Och inte bara för att det är jättekul att få den här typen av uppskattning, säger Frida Grönholm.

Idén till granskningen kom från hennes redaktör.

Annons Annons

– Det hade varit så många översvämningar i slutet av sensommaren och på hösten 2023, till exempel den stora översvämningen i Åre där delar av Åre by spolades bort så det kändes aktuellt och viktigt.

Ingången var att titta på översvämningar, vad hade gjorts förebyggande av kommunerna och vad man kan göra.

– Vartefter vi gjorde research så trattade vi ner det till att fokusera på avloppsledningar i kommuner som hade drabbats av stora översvämningar under 2000-talet.

Stadsbyggnadsfrågor, infrastruktur och hur samhället är uppbyggt berör människor extremt mycket i deras vardag, säger hon.

– Det är sånt som man inte tänker på när det fungerar. Men när det slutar funka blir det jättesvårt och krångligt och ofta dyrt och dåligt.

Enligt Frida Grönholm finns det mycket som saknas i bevakningen.

– Jag tyckte det var intressant att höra de andra nominerade. Upsala Nya Tidning hade gjort en dundergranskning av infrastruktur och tåg och fler spår. Man kan kanske väja lite för den här typen av frågor, det kan vid en första anblick verka lite tekniskt, och det känns kanske inte så hett. Avlopp är inte heller någon sexig fråga. Det som är i debatten nu är väldigt mycket gängvåld, och det är förstås jätteviktigt att bevaka, men det är viktigt att vi som kår bevakar brett, och att inte alla gör samma sak.

Har det här givit mersmak att fortsätta granska liknande frågor?

– Jag känner mig oerhört taggad på samhällsbyggnad, jag tyckte att det var väldigt intressant när jag väl hade satt mig in i det. Så funkar det ju för många, när man börjar lära sig något så blir man väldigt intresserad. Granskningen i sig väckte ett intresse för det, och jag blev inte mindre sugen nu när det här priset dök upp.

Du vinner en slant, vad kommer pengarna att gå till?

– Jag har inte helt bestämt mig, men till något kul. Det kan kanske bli fler saker, tänker jag. Jag siktar in mig på någon hotellövernattning i Bohuslän i alla fall.

De övriga nominerade till priset var Johan Hellekant från Svenska Dagbladet och Johanna Färlin och Elin Sandow från UNT.

Olle Bengtzon var samhällsreporter verksam under andra hälften av 1900-talet på framför allt Expressen. Priset delas ut av Arwidssonsstiftelsen. 

Kommentarer

Ett svar till ”SR-reporterns avloppsgranskning ledde till journalistpris”

  1. Glädjande och välförtjänt. / Janne Hallström, fd kommunpolitiker, Sundbyberg

Lämna ett svar

Vi hanterar läsarkommentarer som insändare. Regler för kommentarer.

Fler avsnitt
Fler videos