Gå direkt till textinnehållet

Vi behöver bli fler – och utveckla det som redan finns

I stället för att skapa nya strukturer behöver vi utveckla det som redan finns, skriver Helena Stålnert, ordförande för Institutet för mediestudier, i ett svar på Lisa Bjurwalds krönika om mediegranskning.

Det här är en argumenterande text. Åsikterna i artikeln är skribentens egna.

Så bra Lisa! Vi behöver bli fler! Vi behöver bli fler som granskar medierna. Vi behöver bli fler som står upp för journalistikens roll i demokratin – och inte minst fler som samtidigt granskar hur medierna lyckas med den uppgiften.

Jag vill bara peka på att det görs en hel del redan. De verkar nästan som att du missat det.

Mediestudier, till exempel. Vi arbetar för att skapa förutsättningar för ett välgrundat samtal om journalistiken. Vi anlitar både forskare och journalister för att medverka i de rapporter vi ger ut. Deras insikter ligger till grund för en lång rad seminarier där även opinionsbildare, politiker och medieförträdare medverkar.

Vi använder medieforskningen på ett delvis nytt sätt. Vi ber forskare som redan kan ett område att skriva rapporter för oss. Eller så beställer vi ny forskning i aktuella frågor. På så vis kan vi granska medierna med forskning, som grund, utan att fastna i en lång akademisk process. En ny studie av mediebevakning av terrordådet på Drottninggatan, visade t ex att publiken inte förstår mediernas osäkerhetsmarkörer. Vi har tidigare granskat mediernas benägenhet (eller obenägenhet) att rätta fel, det svenska medielandskapets vita fläckar, misstron mot medierna och gränslandet mellan journalistik och reklam, med mera. I veckan som gick publicerade vi en rapport om just det du nämnde, fake news.

Den snabba, veckovisa mediegranskningen sköter, som du naturligtvis är medveten om, P1-programmet Medierna, också förtjänstfullt fritt från åsikter och grundat i research. Ofta med fokus på en särskild publicering. Om man lägger ihop det Medierna och Mediestudier gör är det få av de frågor du nu låter klinga ut i ett tomrum, som inte behandlats.

En grund för Mediestudiers arbete är att fakta alltid slår tyckande. Vi behöver inte fler åsikter om journalistiken. Vi behöver en välgrundad diskussion, baserad på en verklig bild av hur mediebevakningen varit och är, inte på ett känslostyrt intryck av debattörer som allt för ofta när medier granskas av opinionsbildare. Det är en av de viktigaste grunderna för en verkningsfull mediegranskning.

Det finns, som du skriver, mycket mer att göra. Så välkommen att bidra. Egentligen är vi nog eniga om att mer behöver göras och om vad som behöver göras. Men istället för att skapa nya strukturer behöver vi utveckla det som redan finns. Så välkommen!

                                                   Helena Stålnert
                                                   ordförande, Institutet för Mediestudier

 

Läs Lisa Bjurwalds krönika här.

Fler avsnitt