”Vem kommer att närvara förutom FGJ-styrelsen”

18 september, 2017

Det här är en argumenterande text med syfte att påverka. Åsikterna i artikeln är skribentens egna.

Jan Mosander, avgående suppleant i styrelsen för Grävfonden, kommenterar här den senaste tidens debatt kring arvoden för ordförande i Föreningen grävande journalister (FGJ).

Det extra årsmötet är kuppartat utlyst till en fredag eftermiddag. Jämför med regeringskansliets presskonferenser när något obehagligt ska berättas, alltid på en fredag eftermiddag. Vem kommer att närvara den 6 oktober, förutom FGJ- styrelsen och dess närmaste hantlangare och sympatisörer bosatta i Göteborgsområdet?

Det finns ju uppenbarligen redan ett tydligt förslag om att ordföranden Terje Carsson fortsatt ska avlönas. Han har nämligen själv lagt det förslaget och säger sig ha fått styrelsen med sig. Han säger att han är jävig. Vadå jävig, vad har det för betydelse som upplägget ser ut? Propositionen ska inte presenteras förrän 4 dagar före det extra årsmötet. Vad är det som hindrar att den offentliggörs redan nu?

På årsmötet i våras hade Terje varit avlönad i 7-8 månader för Nysatsning17, men när resultatet av detta skulle redovisas så fick vi i praktiken inte veta någonting. Viceordförande Kerstin Weigl skulle svara på frågor (Terje var jävig...). Hon var som en fågelholk.

Vad har hänt med den dryga halvmiljon som redan tycks ha gått åt? Fouad Youcefi i FGJ-styrelsen säger att "Vi ser inte att nysatsningen lett till några betydande långsiktiga intäkter, vi har inte heller lyckats värva många nya medlemmar".

Ok, vad har man hittills uträttat? Och inte uträttat? Vad har åstadkommits med vem? När, var, hur har man förhandlat? Vilka har kostnaderna varit förutom lön till Terje Carlsson? Vad har det konkret hittills gett för resultat? Vilka intäkter har det lett till? Inget flum, tack.

Det synes mig som om FGJ:s ledning och verksamhet skulle behöva utsättas för en genomgående granskning och revision, gärna av folk med ryggrad. Bortsett från allt annat så bör kommande verksamhetsberättelser också ha besked om vilka funktionärer som förutom Terje uppbär arvoden. Det fanns inte med i den senaste verksamhetsberättelsen (som på välkänt sorgligt maner delades ut i sista stund, vilket innebar att årsmötet hade ytterst knappt om tid att sätta sig in i frågorna). Att utelämna funktionärers arvoden, i det här fallet 2 gånger 16 000 kr, torde dessutom inte vara enligt god föreningssed, sannolikt inte heller lagligt.

JAN MOSANDER
Avgående suppleant i styrelsen för Grävfonden, samt, med tanke på ovanstående, förmodligen även avgående medlem i Föreningen grävande journalister (FGJ).

 

Läs FGJ svar här

Kommentarer

Det finns 1 kommentar på sidan.

Inlagt av Jörgen Widsell tis, 2017-09-19 15:44

Gnällig som vanligt. Var glad - nu har ju fonden fått en miljon millenium-kronor att dela ut till hårt arbetande funktionärer!

Senaste numret

Prenumerera

Nyhetsbrev

Prenumerera på nyhetsbrevet

Säg upp din prenumeration här

Hatad

Ansvarig utgivare: Helena Giertta. Allt material är skyddat enligt lagen om upphovsrätt. Citera gärna, men ange källan. Information om cookies