Ta ansvar för arbetsmiljön!

12 april, 2018

Det här är en argumenterande text med syfte att påverka. Åsikterna i artikeln är skribentens egna.

DEBATT Från landets redaktionsgolv kommer vittnesmål om en allt mer ansträngd arbetsmiljö. Scheman läggs utan hänsyn till individernas förutsättningar, med tvära kast i arbetstiderna och med arbete under dygnets alla timmar.

Inte sällan schemalägger arbetsgivarna systematiskt för att undvika de system för arbetstidsförkortning som finns i kollektivavtalen. Inte sällan nonchaleras de skrivningar om arbetstider och arbetsmiljö som trots allt finns i avtal och i lag och föreskrifter. Inte sällan motarbetar arbetsgivarna skyddsombuden, i stället för att samverka med dem.

Arbetsmiljön borde inte vara en tvistefråga – utan ett gemensamt intresse. Utbrända anställda kan inte producera någon kvalitativ journalistik.

Journalistförbundets kongress samlad i Bålsta i april 2018 uppmanar mediebranschens arbetsgivare att ta ansvar för arbetsmiljön på landets redaktioner.

 

                                     Uttalande taget på Journalsitkongressen 2018

Senaste numret

Prenumerera

Nyhetsbrev

Prenumerera på nyhetsbrevet
Ansvarig utgivare: Helena Giertta. Allt material är skyddat enligt lagen om upphovsrätt. Citera gärna, men ange källan. Information om cookies