Ta ansvar för arbetsmiljön!

12 april, 2018

Det här är en argumenterande text med syfte att påverka. Åsikterna i artikeln är skribentens egna.

DEBATT Från landets redaktionsgolv kommer vittnesmål om en allt mer ansträngd arbetsmiljö. Scheman läggs utan hänsyn till individernas förutsättningar, med tvära kast i arbetstiderna och med arbete under dygnets alla timmar.

Inte sällan schemalägger arbetsgivarna systematiskt för att undvika de system för arbetstidsförkortning som finns i kollektivavtalen. Inte sällan nonchaleras de skrivningar om arbetstider och arbetsmiljö som trots allt finns i avtal och i lag och föreskrifter. Inte sällan motarbetar arbetsgivarna skyddsombuden, i stället för att samverka med dem.

Arbetsmiljön borde inte vara en tvistefråga – utan ett gemensamt intresse. Utbrända anställda kan inte producera någon kvalitativ journalistik.

Journalistförbundets kongress samlad i Bålsta i april 2018 uppmanar mediebranschens arbetsgivare att ta ansvar för arbetsmiljön på landets redaktioner.

 

                                     Uttalande taget på Journalsitkongressen 2018

Senaste numret

Prenumerera

Nyhetsbrev

Prenumerera på nyhetsbrevet

Säg upp din prenumeration här

Ansvarig utgivare: Helena Giertta. Allt material är skyddat enligt lagen om upphovsrätt. Citera gärna, men ange källan. Information om cookies