Gå direkt till textinnehållet

Ställ krav på Kina och Eritrea!

Pressfrihetens dag är ett tillfälle att lyfta blicken och se ut i världen. Vi i Journalistförbundet ser hur den fria pressen allt oftare hamnar i skottlinjen. Det är inte bara bildligt, utan bokstavligt. Hela 95 kollegor dödades i tjänsten under förra året, enligt siffror från den Internationella journalistfederationen. Det var en ökning med 13 personer jämfört med året innan.

Det här är en argumenterande text. Åsikterna i artikeln är skribentens egna.

Om en vecka samlas den Europeiska Journalistfederationen i Tallinn, Estland. Då beslutas hur det fackliga samarbetet bland journalister i Europa ska se ut under de närmaste tre åren. På agendan finns också två svenska medborgares öden. Journalistförbundet kommer tillsammans med övriga nordiska förbund att uppmärksamma de svenska medborgarna Dawit Isaak och Gui Minhai. Vi vill att våra europeiska kollegor tillsammans med oss kräver att Dawit Isaak och Gui Minhai släpps fria.

Dawit Isaak har suttit fängslad sedan 2001 utan rättegång i Eritrea. Det är en ofattbar lång tid. Det är uppenbart att den svenska regeringens taktik inte har fungerat i fallet Dawit Isaak. Nyligen fick vi bevittna hur taktiken, i alla fall delvis, ser ut när det gäller försöken att få Gui Minhai fri. Historien som passar bättre i en spionroman innehåller dyra middagar, kinesiska affärsmän och svenska diplomater. Det hela resulterade i att Sveriges tidigare ambassadör i Peking, Kina, nu misstänks för brott mot rikets säkerhet.

Ju längre tiden går desto svårare blir det för utrikesdepartementet och utrikesminister Margot Wallström att hävda att ”tyst diplomati” är den bästa lösningen för att få hem Dawit Isaak och Gui Minhai till Sverige.

Vi som bor i ett land där pressfriheten fortfarande är relativt bra har ett ansvar gentemot journalister i andra länder där pressfriheten är sämre. Om inte den svenska regeringen markerar mot länder som Eritrea och Kina – vad säger det då om Sverige och om vår syn på pressfriheten i världen?

Ulrika Hyllert, ordförande Journalistförbundet

Fler videos
Fler avsnitt