Ska våldsvänstern ”godkänna” journalister?

15 april, 2014

Det här är en argumenterande text med syfte att påverka. Åsikterna i artikeln är skribentens egna.

Malmö 9 april 2014: 40-50 upphetsade ungdomar står utanför brandstationen med banderoller mot Jimmie Åkesson som väntas hit. De kan knappt tåla sig tills de får spy ut sitt hat mot SDs partiledare. Plötsligt vänds deras fokus mot ett reportageteam som de ogillar. Medan glåporden och hatet haglar över oss från Dispatch International står resten av kollegerna passiva och låtsas att de inget hör. Vad är det med er, ryggradslösa kolleger?  

Den svenska journalistkåren och journalistiken är definitivt inte densamma som när jag gick ut Journalisthögskolan 1981. Det jag och vi andra på Dispatch International upplever varenda gång vi bevakar en så kallad motdemonstration i Malmö med omnejd, är oroväckande på flera olika sätt och jag har begärt ett möte med Malmös polismästare Ulf Sempert för att diskutera vad som kan göras. Att Malmöpolisen fick skarp JO-kritik 2010 för att vara alltför passiv mot våldsamma motdemonstranter, har uppenbarligen inte haft någon effekt alls.

http://www.sydsvenskan.se/malmo/malmopolisen-alltfor-passiv-mot-valdsamma-motdemonstranter/

Läget är mycket illa, på flera olika sätt. Det första är att våldsvänstern numera har sådan makt att de tillåts bära sig åt hur som helst inför passiva polisers ögon. De så kallade dialogpoliserna har fullt upp med att gulla med de våldsamma demonstranterna och bryr sig inte ett dugg om att dessa hotar representanter från tredje statsmakten.

Det andra är att journalisterna på plats struntar i att rapportera om det som pågår. Tvärtom ger de sina läsare, lyssnare, tittare bilden av att motdemonstrationen är fredlig och endast motiverad av hjärtevarm ”antirasism”.

Som om inte detta var illa nog låtsas kollegerna på plats att det inte rör dem att vi blir attackerade av vänstermobben. Hatiska budskap som ”Ingrid är äcklig”, ”Ingrid är nazist”, ”Carlqvist och Sahlström över Bron” skriks ut medan reportrar och fotografer låtsas att de inget hör. För säkerhets skull låtsas de också att de inte ser mig, som i många fall varit deras kollega i 20-30 år. Ironin i att Sveriges mest Israelvänliga tidning kallas nazistisk, gör det hela smått overkligt.

http://www.d-intl.com/2014/04/09/kronika-stick-harifran-din-javla-nazist/

Och som lök på laxen kommer Twitterpaniken. När Journalistens reporter Johannes Nesser måndagen 14 april skriver en artikel

http://www.journalisten.se/nyheter/attackerad-av-vansterextremister-fyra-ganger

om det som hände mig och fotografen Roger Sahlström i Malmö förra veckan, brinner hela Twitter. Fy, fy, fy på Journalisten för att de skriver om hot mot oss. Namnkunniga reportrar på Aftonbladet ”vet” att det hela är – lögn! Enligt kolumnisten Oisin Cantwell är det ett ”publicistiskt haveri” att låta Sahlström berätta vad han tvingas uppleva och han tycker att det är ”djupt beklagligt att mitt fackorgan publicerar en intervju med en sådan person”.

Samma tidnings ledarskribent Anders Lindberg är så chockad att han twittrar ”men herregud”. Hans kollega Daniel Swedin finner det på sin plats att twittra om att Roger Sahlström är dömd för hot och misshandel – vad nu det har med hoten mot oss att göra. Är den som en gång dömts för ett brott fritt villebråd för våldsamma demonstranter?

Förstår ni verkligen inte att ni, i och med att ni vänder ryggen till kolleger som hotas och hatas ute på uppdrag, är med och öppnar Pandoras ask? Förstår ni inte att det är ni som riskerar att bli utsatta nästa gång? Den dagen någon av er faktiskt reagerar på det pöbelvälde som råder på Malmös gator i samband med motdemonstrationer, så kommer ni att bli måltavla för samma hat och hot.

Vi såg det när Kvällposten/Expressen publicerade en artikel som ifrågasatte vänsterns bild av den så kallade nazistattacken 8 mars i Malmö. Några dagar efter attacken skrev Mikael Öhlander och Diamant Salihu: ”Kvällsposten kan i dag avslöja att Malmöpolisens utredning, enligt flera oberoende källor, ger en annan bild av händelseförloppet än den som hittills rapporterats. Enligt vittnen på platsen ska en grupp på 15-30 demonstranter ha jagat och attackerat nazisterna, som då svarade med att gå till attack med knivar.”

Detta irriterade den yttersta vänstern. Gruppen ”Allt åt alla” ställde sig utanför Kvällspostens redaktion på Södergatan i Malmö med en banderoll där det stod: ”Kvällsposten hjärtar Sveriges nynazister”. Enligt obekräftade uppgifter fick tidningen också ta emot hot och tvingades hyra in vakter till redaktionen under ett par dagar.

https://www.facebook.com/alltatallamalmo/photos/a.10150911591127381.435689.282899937380/10152249219982381/?type=1

Är det så ni vill ha det, kolleger? Vill ni verkligen vara med om att göra vår arbetssituation ännu farligare? Vill ni på fullt allvar att våldsvänstern ska få bestämma vilka journalister som ska få bevaka vilka demonstrationer?

Det må vara att ni ogillar Dispatch International och avskyr att vi gör det ni har slutat med – kritiskt granskar företeelser som numera betraktas som heliga kor i Sverige. Men för jösse namn, stå upp för alla journalisters rätt att kunna bevaka vad vi vill!

Ingrid Carlqvist

chefredaktör Dispatch International

Kommentarer

Det finns 16 kommentar på sidan.


Kommentera
Kommentarer på Journalisten är till för yrkesdebatt och är förhandsmodererade. Det innebär att de inte kommer att publiceras direkt. Kommentarer som innehåller hat, hot eller personpåhopp kommer inte att publiceras. Journalistens ansvariga utgivare ansvarar även för kommentarsfältet.
Inlagt av AWSvensson tis, 2014-04-15 17:03

Ska egentligen inte behövas skrivas , men nu är det gjort.

Inlagt av Johnny Månsson tis, 2014-04-15 17:18

Mycket bra formulerat och alla journalister värd titeln borde stå upp gemensamt för det som Ingrid Carlqvist skriver.

Inlagt av Ola Hakefelt tis, 2014-04-15 17:47

Öh, Allt åt allas manifestation var en helt fredlig markering av missnöje med att Expressen/KvP spred nazisternas bild av händelseförloppet, underbyggt enbart av poliser som inte var på plats förrän senare.

Det Expressen/KvP hävdade motsägs av mängder av vittnen, och av arten på skadorna som de attackerade feministerna drabbats av. Den person som blivit värst skadad hade haft en nazist sittande grensle över sig som matat slag mot hans huvud. Om man överfalls av en våldsam folkmassa, sätter man sig ner med sitt eget huvud i perfekt höjd att sparkas på, för att slå en person som redan är medvetslös då, undrar jag?

Att Allt åt alla genomförde en helt fredlig manifestation mot detta tveksamma journalistiska beteende är väl inget hot mot journalister? Vad har det med någonting av det som hävdas i artikeln att göra?

Inlagt av Hasse Svensson tis, 2014-04-15 18:32

Fantastiskt att du Ingrid fick utrymme för ett genmäle i Journalisten!
Mycket bra skrivet, det väcker hopp. Också hopp om att åtminstone några av dina kollegor ska inse fakta. Jag bugar!

Inlagt av Hanson tis, 2014-04-15 18:41

Ja. Det är skam att medborgarrätt inte omfattar dem med för tillfället misshagliga åsikter. Så vitt jag kan bedöma är Ingrid Carlqvist vare sig rasist eller främlingsfientlig. Hon verkar dock tycka illa om den förda invandringspolitiken och hon verkar starkt negativt inställd till islamismen. Och till och med kanske hon är tveksam till om religionen islam är kompatibel med ett modernt västerländskt samhälle byggt på rationalism och vetenskap, vad vet jag? Dessutom tycker hon om Israel.
Det borde inte vara ens kontroversiellt att hysa sådana åsikter och preferenser. Men hon får sota för det. Usch.

Inlagt av Kalle tis, 2014-04-15 18:55

Ironin i att "Sveriges mest Israelvänliga" tidning kallas nazistisk är väl snarare att Carlqvists hat riktar sig mot en religion från mellanöstern men inte en annan.

Inlagt av Lars Colliander tis, 2014-04-15 23:42

Bra jobbat Ingrid! Sanningen brukar segra i slutänden så fortsätt på den inslagna vägen Ingrid! Du behövs!

Inlagt av Liselotte ons, 2014-04-16 00:34

Stå på dig Ingrid. Du är en frisk fläkt i ett sjukt land.

Inlagt av Roger B Hermanson ons, 2014-04-16 08:01

Kan inte skrivas tydligare. Hur ska man kunna missa att förstå vad innehållet gäller.

Inlagt av Mats ons, 2014-04-16 09:05

Återstår och se om denna artikel blir lika mycket kommenterad som den igår.

Inlagt av Janne Olsson ons, 2014-04-16 19:55

Vad ynckliga Sverige journalister är nu. Vilken skam!

Inlagt av Marianne Rönnbe... ons, 2014-04-16 22:15

Tills för inte alltför länge sedan hörde man - inte minst bland journalister - ofta "Jag delar inte dina åsikter men jag är beredd att dö för din rätt att framföra dem."

Jag tycker fortfarande att detta gäller. Inte minst för att det, om vi börjar skilja på "folk och folk", till sist även drabbar oss själva och våra åsikter.

Inlagt av Annonym tors, 2014-04-17 18:01

Jösses, finns det ärliga och modiga journalister kvar i Sverige? Tack Ingrid Carlqvist! Senast jag beundrade en journalist var när jag läste om Aftonbladets grundare. Ironiskt.

Inlagt av Fritjof Nilsson fre, 2014-04-18 12:30

Har inte Ingrid Carlqvist hotat med att lämna landet? Det skulle lösa grundproblemet för hennes del.

Inlagt av Gregg sön, 2014-04-20 17:51

Varför ska journalister försvara DI:s hat och rasism?

Inlagt av hd sön, 2014-04-20 20:37

"Våldsvänstern" har makt? Hur då, när inte ens vänstern håller med dem!?

Senaste numret

Prenumerera

Nyhetsbrev

Prenumerera på nyhetsbrevet
Ansvarig utgivare: Helena Giertta. Allt material är skyddat enligt lagen om upphovsrätt. Citera gärna, men ange källan. Information om cookies