Gå direkt till textinnehållet

Replik från SR: ”Vi erbjuder sverigefinnar unikt innehåll och uppfyller sändningstillståndet”

Debatt Låt oss först av allt vara tydliga med att vi även framgent kommer uppfylla alla de krav som ställs på oss i sändningstillståndet. Det finska innehållet är viktigt för oss, dels för att det är vårt uppdrag men också för att vi vet att vi spelar en viktig roll för våra sverigefinska lyssnare. Att påstå att vi inte tar den rollen på största allvar är fel.

Det här är en argumenterande text. Åsikterna i artikeln är skribentens egna.

Replik på: ”De orimliga nedskärningarna på Sveriges Radio Finska måste stoppas”.

Bakgrunden till besparingen är att vi genomför ett sparprogram inom Sveriges Radio där vi måste spara 225 miljoner kronor. Det inbegriper många svåra avvägningar där alla delar av företaget påverkas. Våra effektiviseringar har redan pågått under flera års tid och vägledande i alla besparingar har varit att värna programverksamheten. Men vi har kommit till en punkt där det i nuläget inte längre är möjligt att undanta den del av verksamheten där Sveriges Radio Finska ingår.

De kommande utbudsförändringarna inom det finska utbudet baseras på ett omfattande redaktionellt analysarbete som genomförts oavsett besparingar. Arbetet baseras bland annat på en omfattande lyssnarundersökning som gett oss en tydlig bild från lyssnarna om ett förändrat och för målgruppen mer relevant innehåll för den sverigefinska gruppen, speciellt de lyssnare som är andra och tredje generationens sverigefinnar. Det stämmer att många av dessa lyssnare också lyssnar på innehåll och nyheter på svenska. Vårt mål med omgörningen är därför att Sveriges Radio Finska fortsatt ska erbjuda bevakning på finska, men också ett starkt kompletterade innehåll – unikt för alla med sverigefinska rötter. Vi ska fortsätta fokusera på publikens behov och anpassa vår utbud därefter.

Det linjära utbudet kommer i framtiden att på morgon och eftermiddag uppdatera publiken med nyheter och aktualiteter. På dagtid, kvällar och helger skapar vi ett innehåll som håller våra lyssnare sällskap och skapar ett sammanhang anpassat till den sverigefinska publiken, inte minst genom vårt musikval. Genom dessa förändringar skapar vi samtidigt utrymme för att skapa nytt innehåll som fungerar på digitala plattformar, det vill säga olika poddar. Den förflyttningen och moderniseringen av vårt utbud är viktig för att nå även nya lyssnare.

Vissa av våra lyssnare kommer att förlora ett favoritprogram, det är förstås tråkigt, men all publicistisk verksamhet måste förnya sig och anpassa sig till publiken, i vårt fall en ökad digital lyssning. Vi kommer nu, genom att frigöra resurser, kunna skapa mer digitalt anpassat utbud där den nya dokumentära podden Dokumentti är ett exempel. Vi hoppas och tror att detta kommer välkomnas och att vi framöver kommer att möta både vår nuvarande och vår framtida publiks behov.

Sofia Wadensjö Karén
programdirektör Sveriges Radio

Olov Carlsson
områdeschef i Norr med ansvar för minoritetsspråk

Fler avsnitt
Fler videos