Gå direkt till textinnehållet

Patric Hamsch: : Finns det inga intressanta journalister utanför tullarna?

Var finns Sveriges intressantaste journalister? I Stockholm – om du frågar redaktionen på fackorganet Journalisten.

Det här är en argumenterande text. Åsikterna i artikeln är skribentens egna.

Var finns Sveriges intressantaste journalister?
I Stockholm – om du frågar redaktionen på fackorganet Journalisten.

I Journalisten 34/2005 tas medieåret 2005 upp på flera sidor i tidningen.

* Exakt 18 journalister får svara på ett antal frågor om året som gått.

* 14 av de tillfrågade jobbar i Stockholm, två jobbar i Göteborg och en i Malmö.

* Och så är det en journalist från Umeå.

Varför då?

Var är landet?

Ville inte några journalister som jobbar på ställen som Haparanda, Örkelljunga, Heby eller Virserum svara på era frågor?

Fick ni kanske inte tag på någon från landets alla landsortstidningar, regionala TV-stationer, radioprogram eller magasin?

Saknade ni namnförslag, tid, resurser, ork, inspiration, lust?

Jag vet svaren på alla de här frågorna. Ni vill inte prata med journalister som inte jobbar i huvudstaden.

bryt

Journalisten väljer systematiskt bort journalister utanför Stockholm när det handlar om porträtt och åsikter.

Under 2005 har Jour­na­listen pub­licerat 22 intervjuer under vinjetten profilen. 68 procent, eller 15 stycken, av de profilerna har sin verklighet i vår huvudstad.

Tre profiler är baserade utomlands, en i Malmö, en i Göteborg, en i Umeå – och så den regionala ursäkten – intervjun med KG Aasa med Tornedalen som bevakningsområde.

Förra året, 2004, var nästan hälften av alla utvalda profiler stockholmsbaserade. Det var några fler från Göteborg och Malmö jämfört med året innan, en från Arvika – och så ursäkten – Josefin Holgersson från Vilhelmina.

Det är alltså ingen tillfällighet att så få journalister från landet får beskriva sin verklighet, sin arbetsplats, sina funderingar, metoder och förebilder i tidningen Journalisten.

Vi väljs medvetet bort.

bryt

Journalistens åsiktsmaskiner, Erik Hörnfeldt, Eva Mårtensson, Göran Rosenberg, Ira Mallik, Kajsa Olsson, Karin Magnusson, Kjell Häglund och Mats Wiklund, har alla fokus på Stockholm.

När året ska summeras är det viktigast att fråga journalister innanför tullarna.

När någon ska porträtteras väljs oftast en journalist på en stockholmsredaktion.

Varför?

Journalistförbundet har 18 000 medlemmar. Ännu fler arbetar som journalister.

Det är väl självklart att det bland dem finns smarta, roliga, intressanta, arbetsglada och spännande yrkespersonligheter väl värda att profileras i tidningen.

Eller tycker ni inte det?

vikarierande redaktionssekreterare på SVTs Värmlandsnytt som sänds från Karlstad (en utflyttningsbygd enligt Dagens Industri den 11 december)

bryt

Svar: Tro det eller ej, vi vill visst prata med journalister som inte jobbar i huvudstaden. Vi gör det också men självklart kan vi bli ännu bättre. De som valdes ut till enkäten om medieåret 2005 är främst sådana som fått priser och gjort uppmärksammade insatser under året. Många från Stockholm, så är det. Nästa år kanske enkäten domineras av gotlänningar, vi får se. Något som lätt glöms bort i den vanliga kritiken mot stockholmsfixeringen är att Stockholm dominerar på riktigt. Tidningen Journalisten delas ut till i princip lika många hushåll i Stockholm som till resten av landet, minus Göteborg och Malmö. Mitt förslag är att Patric Hamsch och alla andra läsare hör av er till mig och redaktionen och tipsar om journalister vi ska skriva om. Trots att de inte bor på Södermalm.

chefredaktör & ansvarig utgivare, Journalisten

Fler videos
Fler avsnitt