Gå direkt till textinnehållet

Låt nazistkartläggaren Niko Ago stanna i Sverige

Den albanske journalisten Niko Ago avslöjade grekiska parlamentsledamöters kopplingar till grov kriminalitet och polisens samröre med nazistiska Gyllene Gryning strax före valet 2012. Efter dödshot fick han en fristad i Dalarna 2013, men nu ska han utvisas.  

Det här är en argumenterande text. Åsikterna i artikeln är skribentens egna.

Journalisten Niko Ago är känd för att ha kartlagt det högerextrema och nynazistiska partiet Gyllene Gryning i Grekland. När han avslöjade nynazistiska parlamentsledamöters kopplingar till grov kriminalitet och polisens samröre med Gyllene Gryning strax före valet 2012 utsattes han för mordhot på nätet omedelbart, genom sms och sociala medier. 

När Ago bevisade att Ilias Kasidiaris, näst högste ledaren i Gyllene Gryning, var inblandad i en misshandel och ett rån, skrev han under sin dödsdom. Hals över huvud flydde Ago Grekland.

När hoten mot Ago blev allt allvarligare beviljades han en fristad i Dalarna i oktober 2013. Fristadsperioden löpte ut i fjol men mordhoten mot Niko minskade inte i Grekland. Tvärtom. Det haglar fler mordhot nu, säger Ago till mig. Därför vände han sig till Migrationsverket för att få permanent asyl.

Till min stora besvikelse beslöt Migrationsverket nyligen att utvisa Niko Ago med familj till Albanien. Migrationsverkets beslut saknar såväl logik som hjärta. Ago har inte vistats i Albanien på 25 år. Vad Migrationsverket glömmer bort är att Gyllene Gryning även är etablerade i Albanien, där de samarbetar med landets polis. Outtröttlige Niko har gång på gång dokumenterat korruptionen inom albanska myndigheter för Migrationsverket och bevisat varför han inte litar på myndigheterna i Albanien.
Ändå vill Migrationsverket avvisa Niko från Sverige.

Det är aldrig försent att rätta till fel. Migrationsverket måste ändra sitt beslut omedelbart. För mig som granskat rasistiska och nazistiska rörelser i flera decennier i Sverige känns deras beslut felaktigt och oacceptabelt. Man behöver inte vara expert på nazistiska organisationer för att förstå allvaret i Nikos livssituation och de återkommande hoten mot honom.
Niko riskerar sitt liv om han återsänds till Albanien.

Om Migrationsverket använder sig av lite sunt förnuft kommer det bli en självklarhet att nazistkartläggaren Niko och hans familj beviljas asyl i vårt land. 

                                                             Kurdo Baksi
                                                             journalist och samhällsdebattör

Fler videos
Fler avsnitt