Lars G. Lindström: Skamlöst agerande mot pensionärerna

12 november, 2002

Det här är en argumenterande text med syfte att påverka. Åsikterna i artikeln är skribentens egna.

Grattis, får man väl säga till den förbundsstyrelse, som nu lyckats med att skrämma iväg merparten av sina seniormedlemmar! Det är väl tanken bakom förslaget att höja senioravgiften till 600 kronor per år, det vill säga i paritet med lägsta gränsen för aktiva journalister (0-6 000 kronor i inkomst).

Grattis, får man väl säga till den förbundsstyrelse, som nu lyckats med att skrämma iväg merparten av sina seniormedlemmar! Det är väl tanken bakom förslaget att höja senioravgiften till 600 kronor per år, det vill säga i paritet med lägsta gränsen för aktiva journalister (0-6 000 kronor i inkomst).

Vem vill betala 600 kronor om året för ett presskort som tydligen inte fungerar som legitimation i alla lägen och för tidningen Journalisten? Den får man väl får masa sig iväg till något närbeläget bibliotek för att läsa om man vill hänga med i branschen. Pensionärer har ju all tid i världen!

För snacket om att seniorerna får ekonomisk hjälp av förbundet är bara nys vad jag förstår. Den enda hjälp vi som grupp skulle behöva är att bli betraktade som värdiga medlemmar med en symbolisk medlemsavgift. Förbundets ansträngda ekonomi ska väl inte bäras upp av seniorerna, varav många under ett livslångt medlemskap redan gett sitt bidrag.

Många som övergår från ett aktivt yrkesliv till en mer lugn pensionärstillvaro kan känna både tvekan och osäkerhet att skiljas från en arbetsgemenskap som mycket kretsat kring. Då erbjuder många förbund (SKTF exempelvis, med vilket Journalistförbundet har ett samarbete) sina medlemmar att stanna kvar i facket. Det här erbjuder många förbund sina seniormedlemmar – inte för att pungslå dem utan då man vet att många har glädje av det.

Såsom medlem också i Sveriges Informationsförening (frivilligt visserligen) fick jag ett svar när jag skrev och ville vara kvar: ”Du är välkommen att stå kvar. Det kostar ingenting. Du har redan gjort Ditt!”

En sådan inställning tycks helt främmande för Journalistförbundet, som i sitt torra pensionärsbrev till mig kortfattat skrev: ”Vi har noterat Dig som passiv medlem i Svenska Journalistförbundet från 1 januari 2001. Medlemsavgiften är 100 kronor per halvår och aviseras halvårsvis. Som pensionärsmedlem får Du tidningen Journalisten och medlemskortet.”

Det är den avgiften som man nu tredubblar på ett bräde till 600 kronor. För detta har jag på ren svenska bara två ord: Fy fan!

seniormedlem, än så länge

Kommentarer

Det finns 2 kommentar på sidan.


Kommentera
Kommentarer på Journalisten är till för yrkesdebatt och är förhandsmodererade. Det innebär att de inte kommer att publiceras direkt. Kommentarer som innehåller hat, hot eller personpåhopp kommer inte att publiceras. Journalistens ansvariga utgivare ansvarar även för kommentarsfältet.
Inlagt av Barbro Hellberg mån, 2011-12-19 22:18

Går det att gå ur?

Av Barbro Hellberg

Lars G:s indignation över den saftigt tilltagna senioravgiften delas av många. Vårt behov av medlemskap kan inte vara stort mer än presskort och grupplivförsäkring (som väl försvinner, och våra inbetalda avgifter med den).

Jag har varit medlem sedan början av 60-talet. För några år sedan hade jag svårt att betala avgiften och fick ett brev om att jag skulle uteslutas. Efter visst övervägande valde jag att tacka för mig – det fick vara nog.

Men se det gick inte! För att gå ur gemenskapen måste jag betala tre månadsavgifter. Snacka om Catch 22…

Hur många årsavgifter måste jag betala nu för att gå ur Journalistförbundet som senior?

Barbro Hellberg

Inlagt av Åsa Hofberg-Pet... mån, 2011-12-19 22:18

Tack, Lars!

Av Åsa Hofberg-Pettersson

Tack till Lars G Lindström för hans insändare till Debatt. Jag kan inte säga det bättre själv.

2002 är mitt sista år som medlem i Journalistförbundet.

Åsa Hofberg-Pettersson

Årets groda 2021

Alla gör fel ibland. Men en del fel är roligare än andra. Nu kan du rösta på vilken som var 2021 års roligaste groda. Sista dag för att rösta är den 14 februari. Rösta här.

Senaste numret

Prenumerera

Nyhetsbrev

Prenumerera på nyhetsbrevet
Ansvarig utgivare: Helena Giertta. Allt material är skyddat enligt lagen om upphovsrätt. Citera gärna, men ange källan. Information om cookies