Gå direkt till textinnehållet

”Kurdo Baksi är hatisk”

Vi på Nya Tiders redaktion har svårt att förstå varför Journalisten valt att publicera Kurdo Baksis hetsande, hatiska, intoleranta och framförallt lögnaktiga debattartikel.

Det här är en argumenterande text. Åsikterna i artikeln är skribentens egna.

 

Nya Tider har kallats ”högerextrem” av flera medier som återanvänt den stämpel vi fått av vänsterextrema Expo, vilket vi protesterat kraftfullt emot. Baksis debattartikel är trots detta den värsta hittills, och hade utan vidare kunnat anmälas för grovt förtal ifall den riktats mot en person, eller­ grov hets mot folkgrupp ifall den riktats mot en folkgrupp. Hets, hat och lögner mot en tidning är däremot inte olagligt i Sverige oavsett hur grovt de uttrycks. Att det inte är straffbart är emellertid ingen ursäkt för en förment seriös tidskrift som Journalisten att publicera dynga av det här slaget. Det demokratiska samtalet ska inte föras genom att se vem som på högljuddaste sätt kan sprida de vidrigaste lögnerna om motståndaren. Det ska i stället föras med sakliga argument.
Baksi påstår att vi ”i varje nummer hetsar mot invandrare, homosexuella och funktionshind­rade”. Ja, vad svarar man på något sådant? God dag yxskaft?
Vad säger Baksi om våra reportage om etniskt svenska brottslingar? Hets mot svenskar?
Vad säger han om vår intervju med rullstolsbundne Stig, 60, vars assistans dragits in därför att han kan lyfta en kaffekopp själv? Här tycks våra försök att hetsa mot funktionshindrade ha slagit helt slint – de som faktiskt läst artikeln (en vild gissning är att inte Baksi gjort det) tycks ha sympatiserat med Stig. Kanske vi av misstag råkade hetsa mot Försäkringskassan istället?
Vad sägs om vår kritiska rapportering kring amerikanska, israeliska, brittiska, franska, saudiska och inte minst svenska politikers, journalisters och lobbygruppers krigshets gentemot Syrien och andra länder? Hetsar vi månne mot de islamistiska ”rebellerna” i Syrien? Eller hetsar vi mot proisraeliska lobbygrupper som AIPAC som vill dra in USA i krig? Kanske är det svenska massmedier vi hetsat mot när vi avslöjat hur de dolt väsentlig information om konflikten och i stället lyft fram illa dold krigspropaganda som sanningen?
Vi tog kontakt med Baksi, både per telefon och e-post, för att fråga om han kan peka på några exempel på det han beskyller oss för. Han har inte velat ge några sådana och uppger risken för att bli felciterad som skäl. Vad vi vet har vi bara haft ett felaktigt citat en enda gång i tidningen, det var en SD-kvinnas advokat som ville få sitt citat ändrat, och självklart tog vi in en rättelse i numret efter. Men om Baksi är rädd för att vi ska felcitera honom, så kanske han kan låta Journalisten publicera de exempel han har?
Troligen kommer det dock inget svar från Baksi – det existerar helt enkelt inga exempel på det han beskyller oss för. Hetsen mot Nya Tider – som är högst verklig, till skillnad från den påstådda hetsen i Nya Tider – grundar sig till stor del på rena fördomar, och i övrigt på att vi publicerar debattartiklar och ledare som är kritiska till massinvandring, islamisering, kulturrelativism, feministisk pseudovetenskap och andra ämnen som tangerar den politiska korrekthetens tabun. Det som betraktas som ”hets”, ”hat” och ”intolerans” är själva brytandet av den politiska korrekthetens tabun – själva brytandet med vad den politiska och massmediala eliten har bestämt ska vara rumsrent att diskutera.
Det tragikomiska är att denna syn på hur samhällsdebatt ska gå till – som företräds av Baksi och, av allt att döma, delar av Journalistens redaktion – är antidemokratisk i ordets rätta bemärkelse. Inte sällan förfäktas detta synsätt dessutom med hjälp av just hat, hets och intolerans, för att nu inte nämna lögner, förtal och smutskastning. Det gagnar inte demokratin eller samhällsdebatten att publicera debattartiklar som praktiskt taget uteslutande består av lögner och grovt förtal. Nya Tider hade omgående refuserat en dylik hetsartikel oavsett vem den riktade sig mot. Vi hoppas att Journalisten i framtiden hyfsar till sig och gör detsamma.

Vávra Suk
redaktör, Nya Tider

 

 

SVAR DIREKT

Journalisten publicerar regelbundet debattinlägg i aktuella frågor. Kurdo Baksis inlägg var ett sådant, Vávra Suks här ovan ett annat.

Helena Giertta

 

SVAR DIREKT

Baksi: Presstöd bör gå till att öka förståelse

Nya Tiders chefredaktör följer en främlingsfientlig tradition när han svarar mig. Han vill förbjuda mig att skriva en debattartikel. Jag är inte överraskad.
Varför? Därför att jag är född utanför Sveriges gränser, har mörkt hår och bruna ögon. I stället för att föra en saklig debatt med mig ägnar sig Nya Tider åt personangrepp – ett knep som oseriösa debattörer tar till i brist på argument.
Dessutom angriper han fräckt tidningen Journalisten som med all rätt ger honom utrymme i mångfaldens, demokratins och öppenhetens namn.
Bakgrunden till debatten om Nya Tider är att denna i mina svenska ögon rasistiska tidning nyligen beviljats presstöd av Presstödsnämnden. Jag anser inte att tidningar som skapar hat och främlingsfientlighet bör ha skattebidrag. Nedanstående tre rubriker ur Nya Tider borde ge en bild av tidningen ägnar sig med våra skattepengar:

  • "Svenskt barn dog – avvisades från sjukhus som hyllas för generös vård till 'papperslösa'"
  • (4 april 2013)
  • ”Detroit i konkurs – hur positiv särbehandling förstörde en blomstrande stad.” (9 augusti 2013)
  • ”Trayvon Martin-fallet – historien om en PR-kampanj.” (28 juli 2013)

Svenskt presstöd bör gå till tidningar som ökar förståelsen mellan medmänniskor – inte till tidningar som minskar vår horisont. Att tidningar med rasistiska budskap finansieras med skattemedel är en skandal för vår demokrati.

Kurdo Baksi
chefredaktör för Svartvitt

 

 

Fler avsnitt
Fler videos