Gå direkt till textinnehållet

Krångligt på Arbetsförmedlingen

Jag är journalist och arbetslös. Därför gick jag till Arbetsförmedlingen för att skriva in mig som arbetslös. Jag gick till den förmedling som är närmast mig (Liljeholmen) och fick snabbt komma in till en handläggare. Så långt gick allt smidigt.

Det här är en argumenterande text. Åsikterna i artikeln är skribentens egna.

Men väl inne fick jag veta att jag inte FÅR skriva in mig vid den förmedlingen för att jag har ett yrke som gör att jag MÅSTE vända mig till den speciella arbetsförmedling som finns för personer som jobbar med kultur och medier. Handläggaren berättade också att om hon försöker skriva in mig så går det inte – systemet säger stopp om hon försöker skriva in personer med yrken inom kultur och medier!

Det betydde att jag var tvungen att fortsätta till Arbetsförmedlingen för kultur- och media i Münchenbryggeriet, en extra tur som tar 1,5 timme. Där blir jag i stället ifrågasatt – handläggaren undrar om jag verkligen har arbetat som journalist de senaste tre åren. Det måste jag i så fall bevisa med kopior av anställningsbevis, annars får jag inte höra till just den förmedlingen.

Det, och att skicka in mina papper till a-kassan, var det enda mötet handlade om. När jag frågade handläggaren vad han kunde göra för mig såg han ut som ett frågetecken. – Ja, finns det några jobb? frågade jag men det kunde han inte svara på.

Annons Annons

Någon handlingsplan skrevs inte och jag fick inga erbjudanden om hjälp eller någon information om eventuella aktiviteter eller kurser som kunde vara av intresse för mig.

Jag ifrågasätter starkt det nuvarande systemet och den brist på information som finns på Arbetsförmedlingens hemsida och på Arbetsförmedlingen.

Varför kan jag inte skriva in mig vid vilken arbetsförmedling som helst? Ska jag tillhöra någon särskild förmedling kan jag väl hänvisas dit till nästa besök? Var på hemsidan finns informationen om att jag måste söka mig till en viss arbetsförmedling? Om Arbetsförmedlingens datasystem säger ifrån till handläggarna när den arbetssökande arbetar med vissa yrken, varför kan det inte göra motsvarande för mig som arbetssökande? Så att jag direkt kan få veta att jag måste vända mig till en särskild förmedling. Vilket i och för sig är helt galet, jag måste väl själv få bestämma om jag tycker att jag har behov av en viss sorts förmedling eller inte? Och varför fick jag ingen som helst hjälp med att hitta ett jobb?

Nu hade jag tur som gjorde mina besök på förmiddagen och jag hann bli inskriven samma dag. Men om jag kommit strax före stängning till Liljeholmen hade jag inte hunnit in till Söder och därmed missat en karensdag. Den dagen kan vara viktig när det gäller kommande ersättning och det kan inte vara rätt att en arbetssökande ska missa det på grund av dålig information från Arbetsförmedlingens sida.

Jag kräver nu ett svar från Arbetsförmedlingens ledning på frågorna om varför det är så här och vad ni tänker göra för att ge oss arbetssökande ett bättre bemötande, bättre information och bättre hjälp med att få ett nytt jobb?

Elisabet Andersson

Fler avsnitt
Fler videos