Gå direkt till textinnehållet

Falska påståenden om TV4s rapportering

En googlesökning på Chris D Magnusson visar att hon tidigare på Newsmill anklagat polisen för att ha skygglappar inför problematiken med falska våldtäktsanmälningar. Att kvinnor ljuger och gör falska anmälningar är enligt Chris D Magnusson ett problem. I artikeln nämner hon dock inte problematiken med mörkertalet av våldtäkter som aldrig anmäls.

Det här är en argumenterande text. Åsikterna i artikeln är skribentens egna.

När Chris D Magnusson nu skriver om vår rapportering om en våldtäktsrättegång kommer hon med allvarliga sakfel och långtgående beskyllningar. Vi ställer oss frågande till om artikelförfattaren överhuvudtaget tagit del av våra sändningar.   

Måndagen den 26 augusti sände TV4 Nyheterna ett inslag om en 16-årig flicka som i fjol anmälde sin fosterpappa för våldtäkt.  Trots att DNA-bevis i form av sperma hittades när flickan undersöktes på sjukhus friades mannen av tingsrätten. TV4Nyheterna uppmärksammade domen då det är unikt att en tilltalad i ett våldtäktsärende frias trots att DNA-bevis påträffats. Flickan som anmälde fosterpappan medverkade anonymt. Fosterpappans försvarsadvokat, en professor i straffrätt och flickans vänner var också med i nyhetsinslaget. Tingsrätten vill inte kommentera domen vilket redovisades i sändningen.

Tisdagen den 27 augusti hade vi ett uppföljande reportage om socialtjänstens vittnesmål under våldtäktsrättegången.  Linnamottagningen, som hjälper hedersvåldsutsatta kvinnor medverkade i inslaget. Organisationen har haft kontakt med flickan under många år. Enligt Linnamotagningen vittnade socialtjänsten till förmån för fosterpappan i rätten och ifrågasatte samtidigt flickans trovärdighet. Citat ur domen lästes upp.  Socialtjänsten ville inte medverka vilket också redovisades i sändningen.

Chris D Magnusson påstående att vår rapportering varit ensidig och att vi inte berättat om tingsrättens slutsats är direkt felaktig. Vi redovisade tydligt att fosterpappan friades i mars i år och att det enligt domen kan vara praktiskt möjligt att DNA spår från mannen överförts till flickan på annat sätt än sexuellt umgänge. Påståendet att vi inte haft någon representant från ”andra sidan” är inte heller korrekt. Fosterpappans försvarsadvokat borde rimligen vara en god representant för sin klient.

Chris D Magnusson titulerar sig som kriminalreporter. En person med en sådan fin yrkestitel borde fokusera på fakta och inte vilseleda läsarna med felaktiga påståenden!

 

                                                                             Sara Recabarren,

                                      reporter på TV4Nyheterna och Kalla fakta.

 

Läs Chris D Magnussons artikel här.

Fler avsnitt
Fler videos