Ett tablåkrig utan vinnare

12 november, 2019

Det här är en argumenterande text med syfte att påverka. Åsikterna i artikeln är skribentens egna.

DEBATT Jan Helin menar att det bara handlar om ”några minuters lokala sändningar” som SVT planerar att lägga kl 22.00. För TV4 handlar det om vår bärande nyhetssändning, där våra lokala medarbetare runt om i landet har en viktig roll. Vi kommer givetvis att försvara vår position. Konkurrens sporrar.

Men oavsett utgång blir tittarna i det här fallet förlorare. Antingen de som vill se nyheter om sin lokala hemort på SVT, eller de som vill se mer fördjupande rapportering från någon del av landet i TV4.

Den ekvationen gynnar ingen.

Det borde gå att hitta andra lösningar för SVT, som bättre rimmar med uppdraget att verka i allmänhetens tjänst, i deras strävan att lösa sitt nya tablåpussel.

SVT har ett viktigt samhällsuppdrag som regleras i de villkor som riksdagen nyligen tog beslut om, och som tydligt säger att SVT ska ta hänsyn till andra kvalitativa nyhetsmediers konkurrensförutsättningar, i syfte att värna en mångfald av perspektiv på en livskraftig mediemarknad. Skrivningen gäller inte bara lokal mångfald.

Men varför bråkar TV4 om en tablåtid, när tittandet snabbt förändras och framtiden handlar om det inte minst Jan Helin ofta pekar på: online först?

Jo, därför att väldigt många människor fortfarande tittar på nyheter, linjärt och på kvällen. Och här vilar en fundamental skillnad mellan TV4 och SVT. För oss gör varje tittare skillnad, krasst ekonomiskt. Vi måste, som varje kommersiell medieaktör, behålla varenda traditionell tittare vi kan – och samtidigt med stark framåtrörelse förflytta oss till ett nytt digitalt användarbeteende.

Våra TV4-tittare rör sig också in i framtiden. Det vill vi att de gör. Det lönar sig för oss. Men för många är nyheter i TV4 kl 22 på kvällen fortfarande viktigt. Snitträckvidden på vardagar under oktober var till exempel 748.000 tittare, och 775.000 på helger. Det är en betydande grupp.

Och vi värnar dem med stor omsorg.  

Viveka Hansson, programdirektör nyheter och samhälle TV4

 

Läs Jan Helins replik här och TV 4-journalisternas debattinlägg här.

Senaste numret

Prenumerera

Nyhetsbrev

Prenumerera på nyhetsbrevet
Ansvarig utgivare: Helena Giertta. Allt material är skyddat enligt lagen om upphovsrätt. Citera gärna, men ange källan. Information om cookies