”Det handlar om några minuters lokala sändningar”

7 november, 2019

Det här är en argumenterande text med syfte att påverka. Åsikterna i artikeln är skribentens egna.

DEBATT REPLIK. Jan Helin svarar på debattartikeln från 14 TV4-journalister rörande det planerade nya nyhetsblocket i SVT1 klockan 22.00.

Vi utvecklar våra lokala nyheter på en rad områden nu och vill bland annat publicera dem i SVT1. Jag förstår vad TV4 säger, men har svårt att förstå oron. Det handlar om några minuters lokala sändningar och en kort nyhetssammanfattning mot TV4s hela fylliga nyhetstimme. Det är två helt olika erbjudanden.

Under morgnarna publicerar vi sedan länge nyhetserbjudanden på samma tid utan att TV4 haft några invändningar. Många tittare går lite mellan kanalerna, de flesta stannar längre tid hos TV4 som har en större publik där. Jag förstår inte varför de har sämre självförtroende på kvällen.

Det är ett magstarkt påstående att vi genom att publicera några minuters lokala nyheter klockan 22.00 i SVT1 skulle bryta mot riksdagens beslut att anta regeringspropositionen om nytt sändningstillstånd.

Rubriken till kapitlet 7.4.2 i regeringspropositionen lyder:

”Värna en mångfald av lokala nyhetsmedier.”

Direkt under den rubriken formuleras sedan regeringens förslag om att Sveriges Television ska ta hänsyn till kvalitativa nyhetsmediers konkurrensförutsättningar, i syfte att värna en mångfald av perspektiv på en livskraftig mediemarknad. Skrivningen kommer ur Public serviceutredningen som otvetydigt handlar om lokala medier.

TV4 är utan tvekan ett kvalitativt nyhetsmedium. Det är också ett nyhetsmedium med mycket goda konkurrensförutsättningar som beslutat lägga ned sina lokala nyhetssändningar sedan fem år tillbaka. Det är sant att ett antal riksreportrar runtom i landet gör ett utmärkt jobb med lokala perspektiv i TV4:s rikssändningar. Men det är journalistiskt något annat än lokala nyheter i lokala sändningar. Vi har själva erfarit det genom att konstatera att ju mer lokala vi blir, desto svårare är det att få de inslagen att passa i en rikssändning. Vi löser det nu genom att tillsätta lokala reportrar på ett antal lokalredaktioner för att skapa resurs att rapportera exklusivt för rikssändningarna.

Det är så här konkurrensen gör oss båda bättre. Vi må ha olika finansieringsformer, men ganska exakt samma resurser. TV4 är därtill på väg att få mycket starka ägare. I kombination med den starka redaktionella kompetens som TV4 har finns alla möjligheter framåt – oavsett vad SVT gör på vilka sändningstider.

   Jan Helin
   Mediedirektör
   SVT

Läs Viveka Hanssons, programchef på TV4, svar här.

Läs TV4-journalisternas debattinlägg här.

Senaste numret

Prenumerera

Nyhetsbrev

Prenumerera på nyhetsbrevet
Ansvarig utgivare: Helena Giertta. Allt material är skyddat enligt lagen om upphovsrätt. Citera gärna, men ange källan. Information om cookies