Alfred Skogberg: : Okunnig rapportering bidrar till tragedierna

7 december, 2004

Det här är en argumenterande text med syfte att påverka. Åsikterna i artikeln är skribentens egna.

Folk inte tar livet av sig för att man rapporterar om självmord, det handlar om hur man gör det.

Svenska medier vet inte hur man rapporterar om självmord. Okunskapen bidrar till att självmord är den vanligaste dödsorsaken för män 15-44 år. Men med mer kunskap kan ett gigantiskt samhällsproblem bättre förstås och förebyggas.

”Det kan vi inte ta upp, då kommer ju folk att ta livet av sig.” Kommentaren fick jag när jag föreslog att jag skulle göra ett inslag om självmord för Kalla fakta. En kollega på en sydsvensk tidning ville också granska problemet. Men nyhetschefen svarade: ”Tidningens policy är att inte skriva om självmord eftersom fler då kommer att ta livet av sig.”

Myter om självmord är vanliga, även bland i övrigt kunniga journalister. Dessvärre bidrar myterna till att samhällsproblemet sällan analyseras, diskuteras och debatteras.

När jag förklarat för Kalla faktas redaktion att folk inte tar livet av sig för att man rapporterar om självmord, det handlar om hur man gör det, så fick jag också klartecken att göra inslaget som sändes den 20/9.

Något man inte bör göra är att detaljerat redogöra för metoden eller dramatisera förloppet. Vissa kan då påverkas negativt. Man bör däremot hänvisa till var man kan få hjälp. Men har man studerat rekommendationerna, något majoriteten av svenska journalister knappast har, så kan också nyanserad rapportering ske.

Varje år tar ungefär 1 500 svenskar sitt liv. Det är tre gånger så många som dör i trafikolyckor. 15 000 försöker ta sitt liv, eller över 40 varje dag. Staten bidrar med två miljoner till forskning kring självmord medan över 70 miljoner satsas på att forska kring trafiksäkerhet. Det finns ingen nollvision för självmord, något som finns vad gäller trafikolyckor. Den samhällsekonomiska kostnaden för trafikdödade är cirka nio miljarder kronor. För självmord uppskattas den till cirka 22 miljarder. Bakom siffrorna döljer sig ofattbara tragedier som få tar del av.

Det är utmärkt att mycket görs för att minska trafikdöden. Men hur ofta ser vi debatter om hur lite som görs för att förebygga självmord? Vilka journalister ställer de tuffa frågorna till politikerna? Vilka journalister engagerar sig?

frilans

Kommentarer

Det finns 7 kommentar på sidan.


Kommentera
Kommentarer på Journalisten är till för yrkesdebatt och är förhandsmodererade. Det innebär att de inte kommer att publiceras direkt. Kommentarer som innehåller hat, hot eller personpåhopp kommer inte att publiceras. Journalistens ansvariga utgivare ansvarar även för kommentarsfältet.
Inlagt av Rickard Jakbo mån, 2011-12-19 22:18

Källor och förvirring

Av Rickard Jakbo

Vad jag minns från JMK så undervisades vi i detta, att fler tar livet av sig om man skriver om det. I alla fall någon gång för länge sedan. Hur ser det egentligen ut. Finns det några forskningskällor till denna förvirring?

Inlagt av Joakim Nygren mån, 2011-12-19 22:18

En fackla inkastad i den journalistiska gränden

Av Joakim Nygren

Skogberg har börjat nysta i ett viktigt ämne. En fullgod insats av en veteran i branschen – fler behöver ansluta sig!

Inlagt av Alfred Skogberg mån, 2011-12-19 22:18

Riktlinjer för medier

Av Alfred Skogberg

För mer information om riktlinjer för medier se http://www.ki.se/suicide/massmedia.html och http://www.afsp.org/education/recommendations/

Inlagt av Jan Beskow mån, 2011-12-19 22:18

Skapa politisk opinion!

Av Jan Beskow

För 1.700 år sedan bestämde några teologer att självmord var en dödssynd. Den sveptes ut ur det mänskliga medvetandet. Det är närmast komiskt att vi fortfarande springer i deras ledband. Det handlar inte om rädsla för döden. Krig, trafikolyckor och mord klarar vi bra. Denna rädsla är specifik för suicid.

Det börjar gå upp för folk att många dör alldeles i onödan. För vi vet hur självmord kan förebyggas. Vi borde satsa miljarder på suicidprevention varje år. För det krävs en politisk opinion. Självmord har nära samband med psykisk störning, främst depressioner. Det finns bot för sådant. Ofta kan självmord dessutom ses som “psykiska olycksfall”! Olycksfall kan förebyggas. I ett skoldistrikt i Miami har man fått ner suicidfrekvensen 90% genom bred satsning. Detta behöver folk få veta. Opinion bildas inte utan rapportering i media. Här är ni journalister en nyckelgrupp. Skriv därför om detta, diskutera det på ledarsidorna. Ställ krav! Vi måste kunna tala om det. Och samtidigt hantera smittoriskerna. Sådana finns också vid t ex mordbrand, gisslantagan och politikermord. Förslag: Läs Staffan Dopping: Därför ljuger vi om döden. Expressen 04.11.28.Ladda sedan ner WHO:s riktlinjer Preventing suicide. A resource for media professionals till er redaktion, www.who.int/mental_health/media/en/426.pdf Väg dem mot regler för mediaetik i denna nya situation. Det är oetiskt att inte skriva.Jan Beskow, Professor

suicidforskare sedan 40 år, Ordf i Västsvenska nätverket för suicidprevention.

E:jan.beskow@comhem.se

Inlagt av Terje Frydenlund mån, 2011-12-19 22:18

SV: Okunning rapportering

Ja, man kan ju ställa sig frågan varför det inte finns någon 0-vision inom självmordsproblematiken.

Kanske finns förklaringen i att försäkringsbolagen inte är lika intresserade som vid trafikolyckor som det i artikeln dras paralleller till. En person som tar självmord är ju faktisk en bra affär för försäkringsbolagen. Och sjukvården får dessutom minskade kostnader, eftersom många av självmordskandidaterna kostar.

Kanske något att spinna på…

/ Terje Frydenlund

Inlagt av Pirjo Stråte mån, 2011-12-19 22:18

Livsviktigt

Av Pirjo Stråte

Det är livsviktigt att skriva om självmord eftersom självmord är den yttersta konsekvensen av all psykisk ohälsa. “Ont i själen” i ungdomsåren är växtvärk. Man funderar över existentiella frågor och försöker hitta sig själv, vem man vill vara och vad man vill stå för.

En seriös respektingivande journalistik kan hjälpa att få bort tabuföreställningarna och rädda liv.

Varje liv är värd att räddas, dödssättet skall inte avgöra livets värde som det gör idag. Dör du i en bilolycka värderas ditt liv till 17 miljoner, är du deprimerad och inte får hjälp och orkar inte kämpa längre, har ditt liv noll värde. Ingen skulle drömma om att säga till en som brytit benet att det är två månaders väntetid till akutmottagningen men de som “brytit” själen avvisas dagligen från mottagningarna.

Det är bara media som kan vända vårt synsätt. Det man talar öppet om är inget konstigt, vet vi ju.

Pirjo Stråte

Inlagt av Andreas Cars mån, 2011-12-19 22:18

Instämmer

Av Andreas Cars

Instämmer med författaren att mer måste göras för att minska antalet självmord. Florida har lyckast att drastiskt reducera antalet självmord i sin region. Samma sak gäller för Spanien och Portugal i organdonationsfrågan. Sverige är idag bland de sämsta i Europa på organdonation. Medans tusentals och åter tusentals svenskar dör en tyst död lyser politiker och andra “beslutsfattare” med sin frånvaro. Sverige i ett nötskal?

Årets groda 2021

Alla gör fel ibland. Men en del fel är roligare än andra. Nu kan du rösta på vilken som var 2021 års roligaste groda. Sista dag för att rösta är den 14 februari. Rösta här.

Senaste numret

Prenumerera

Nyhetsbrev

Prenumerera på nyhetsbrevet
Ansvarig utgivare: Helena Giertta. Allt material är skyddat enligt lagen om upphovsrätt. Citera gärna, men ange källan. Information om cookies