Gå direkt till textinnehållet

Utredning om uppsägningar döms ut av facket

I dag presenterade regeringens utredare sina förslag på hur arbetsgivares kostnader kan minska i samband med uppsägningstvister. Förslagen får hård kritik från flera håll, bland annat Journalistförbundet. UPPDATERAD

Uppsägningstvistutredningens uppdrag var att kartlägga hur tvister om uppsägningar och avskedanden hanteras i praktiken och vilka problem tvisterna medför för parterna. Den skulle också lämna förslag på hur arbetsgivarnas kostnader i samband med uppsägningstvister kan minskas.

Utredningen föreslår att det inte ska gå att ogiltigförklara en arbetsbristsuppsägning för att arbetsgivaren har åsidosatt sin omplaceringsskyldighet. Vidare ska en anställning bestå i högst ett år om arbetsgivare och arbetstagare tvistar om en uppsägning är giltig. Utredaren vill också sänka det ekonomiska skadeståndet för brott mot LAS för arbetsgivare med färre än 50 anställda.

Jonas Nordling, ordförande för Journalistförbundet, anser att förslaget är "mycket upprörande":

Annons Annons

– Det är inte arbetsgivarna som behöver lättnader, det är arbetstagarna som behöver bättre skydd.

− Det är absurt att förslaget ger arbetsgivaren ännu större makt över en arbetstagares anställning. Förslaget devalverar hela arbetsrätten och slår mycket hårt mot arbetstagarens anställningsskydd, säger Jonas Nordling i en kommentar.

Jonas Stenmo, chef för arbetsrättsenheten på arbetsgivarorganisationen Almega, som Medieföretagen tillhör, välkomnar utredningsförslagen:

– Vi ser dem som ett steg i rätt riktning.

Den viktigaste förbättringen för Almega är enligt Jonas Stenmo är att det inte ska gå att ogiltigförklara en arbetsbristuppsägning på grund av att arbetsgivaren inte fullgjort sin omplaceringsskyldighet.

Fler avsnitt
Fler videos