Gå direkt till textinnehållet

Tre fotografer får dokumentärfotopris

Amy Helen Johansson, David Magnusson och Aida Chehrehgosha tilldelas Arbetets museums dokumentärfotopris, som ges till fotografer som är nyskapande, opinionsbildande, socialt engagerade eller inspirerande.

Amy Helen Johansson får 20 000 kronor för att hon "med ovanligt skärpedjup lägger fokus på textilarbetarnas utsatta situation i Bangladesh. Hennes bilder rannsakar den globala girigheten med en suverän dokumentär precision i både den rörliga och stilla bilden. Hon väcker i sina expressiva bilder frågan om allas vårt ansvar för den industriella rovdrift som pågår".

David Magnusson får 20 000 kronor för "sitt sätt att förena stilsäker estetik och socialt engagemang från världens hörn. I projektet Purity – Renhet fäster han sitt undrande kameraöga vid oskuldens ansikte, ett förbund mellan fäder och döttrar, där det rena ljusa fotografiet bryts mot en dunkel klangbotten i en för många okänd verklighet".

Aida Chehrehgosha får 20 000 kronor fö "sin konstnärliga styrka att fånga utrymmet mellan kärlek och hat i projektet Till mamma, pappa och mina två bröder, en iscensättning av föräldrarnas död. Men också för sin gränsöverskridande förmåga – att både bildsätta egna tankar och upplevelser i mörka, närmast filmiska farliga sekvenser, för att i nästa stund förena allvar med en underliggande humor i sina mer kommersiellt inriktade bilder".

Annons Annons
Fler avsnitt
Fler videos